Κορωνοϊός: Πόσο αποδίδουν τα μέτρα που λαμβάνονται σύμφωνα με νέα μελέτη
Οι γιατροί λένε και ξαναλένε ότι η μάσκα είναι απαραίτητη για να ανακοπεί η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, αλλά πόσο μας προστατεύει στ’ αλήθεια; Και πόσο αποδίδουν οι περιορισμοί στις συγκεντρώσεις και στη λειτουργία μπαρ και εστιατορίων;
Απαντήσεις σε αυτά δίνει μια νέα καναδική μελέτη που έδειξε πως όταν όλοι φορούν μάσκα, τα νέα κρούσματα μπορούν να μειωθούν κατά σχεδόν 50%. Ωστόσο πιο αποδοτική είναι όταν ταυτοχρόνως εφαρμόζονται περιορισμοί στις συγκεντρώσεις και στις επιχειρήσεις.
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι κανένα μέτρο δεν είναι αρκετά αποδοτικό από μόνο του. Πρέπει να εφαρμόζονται όλα μαζί, αν στ’ αλήθεια θέλουμε να προστατευθούμε από τον επικίνδυνο ιό.
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από επιστήμονες της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Simon Fraser (SFU), στη Βρετανική Κολομβία. Οι ερευνητές ανέλυσαν κατ’ αρχάς τον αντίκτυπο που είχε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους του Οντάριο.
Όπως εξηγούν, το μέτρο αυτό δεν ελήφθη ταυτοχρόνως σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της συγκεκριμένης καναδικής επαρχίας. Σε άλλες η μάσκα έγινε υποχρεωτική νωρίτερα και σε άλλες αργότερα. Σε όλες τις περιοχές, όμως, το μέτρο για να ανακοπεί ο νέος κορωνοϊός ελήφθη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2020.
Η μάσκα
Όπως έδειξαν τα στοιχεία, μέσα στις πρώτες 14 ημέρες από την εφαρμογή, τα νέα κρούσματα μειώνονταν κατά 25-31% την εβδομάδα.
Αντίστοιχα στοιχεία από άλλες επαρχίες του Καναδά έδειξαν ότι η μάσκα μείωνε τα νέα εβδομαδιαία κρούσματα έως και 46%.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν πως αν η μάσκα είχε γίνει υποχρεωτική σε όλο τον Καναδά στις αρχές Ιουλίου, μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα καταγράφονταν έως και 40% λιγότερα κρούσματα την εβδομάδα. Για τη συγκεκριμένη χώρα αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα ο κορωνοϊός θα νοσούσε 1.100 άτομα λιγότερα.
Μέχρι σήμερα, ο νέος κορωνοϊός έχει μολύνει 175.380 ανθρώπους στον Καναδά. Έχει επίσης κοστίσει τη ζωή σε 9.593 από αυτούς, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για τον Κορωνοϊό του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς.
«Τα ευρήματά μας συνδυαστικά υποδηλώνουν ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους είναι ένα πανίσχυρο όπλο για τη μείωση της διασποράς του νέου κορωνοϊού», σημειώνουν οι ερευνητές σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το SFU. Μάλιστα το μέτρο αυτό ελάχιστο οικονομικό αντίκτυπο έχει βραχυπρόθεσμα, προσθέτουν.
Και οι περιορισμοί σε επιχειρήσεις, συγκεντρώσεις
Στη νέα μελέτη αξιολογήθηκε επίσης ο αντίκτυπος της θέσπισης περιορισμών στις επιχειρήσεις (λιανικό εμπόριο, εστιατόρια, μπαρ) και στις συγκεντρώσεις.
Το συμπέρασμα ήταν πως όπου υπήρξε χαλαρότητα στη θέσπιση τέτοιων περιορισμών, ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε εκτεταμένα. Μάλιστα οι συνέπειες ήταν τόσο σοβαρές, ώστε μειώθηκαν και τα οφέλη που αναμένονταν από την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους.
Αντιθέτως, όπου τέθηκαν σε ισχύ αυστηροί περιορισμοί, ο κορωνοϊός αναχαιτίστηκε αποτελεσματικά. Η μέση μείωση στα εβδομαδιαία κρούσματα κυμαινόταν από 48% έως 57%.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά. Ωστόσο προσθέτουν πως πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος των μέτρων σε βάθος χρόνου.
Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.