Κορωνοϊός: Πόσο ασφαλής είναι η μάσκα κατά την έντονη γυμναστική
Νέα ευρήματα για την ασφάλεια της γυμναστικής με μάσκα αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, στην οποία αξιολογήθηκε ομάδα ενηλίκων που έτρεχαν έως εξαντλήσεως σε έναν κυλιόμενο διάδρομο.
Στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί εάν οι μάσκες υψηλής προστασίας (N95) και οι κοινές υφασμάτινες μάσκες έθεταν με κάποιον τρόπο σε κίνδυνο τους εθελοντές. Ο μεγάλος φόβος πολλών ασκουμένων είναι ότι θα έχουν συνέπειες στην υγεία τους, επειδή θέτουν περιορισμούς στην αναπνοή.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όμως, οι μάσκες ναι μεν είναι ενοχλητικές, αλλά όχι επικίνδυνες. «Αυτό που βρήκαμε ήταν πως είναι ασφαλές να τρέχει κάποιος με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα φορώντας είτε υφασμάτινη μάσκα είτε Ν95», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Matthew Kampert, από το Κέντρο Αθλητικής Ιατρικής στην Cleveland Clinic του Οχάιο.
Τα ευρήματα
Στη μελέτη συμμετείχαν 20 υγιείς εθελοντές, μέσης ηλικίας 37 ετών. Οι εννέα ήσαν γυναίκες. Όλοι τους έτρεξαν σε κυλιόμενο διάδρομο με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, εν όσω:
- Φορούσαν μάσκα Ν95
- Φορούσαν υφασμάτινη μάσκα
- Δεν φορούσαν μάσκα
Κανένας τους δεν είχε κάποια συνέπεια με οποιοδήποτε είδος μάσκας. Επιπλέον, η καταγραφή ζωτικών λειτουργιών τους έδειξε πως δεν ανέπτυξαν:
- Ούτε ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού
- Ούτε μη ασφαλή μείωση στα επίπεδα οξυγόνου
Ο κύριος λόγος για τον οποίο διέκοπταν πρόωρα την άσκηση οι εθελοντές, ήταν η ενόχληση που ένιωθαν από τις μάσκες.
Ωστόσο στη μελέτη δεν συμμετείχαν πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις (π.χ. της καρδιάς ή των πνευμόνων). Γι’ αυτό τον λόγο ο Dr. Kampert συνιστά στους πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα να συμβουλεύονται οπωσδήποτε τον γιατρό τους πριν αποφασίσουν αν θα κάνουν γυμναστική με ή χωρίς μάσκα.
Καλό είναι την ίδια σύσταση να ακολουθήσουν και όλοι όσοι έχουν χρόνια να γυμναστούν ή να κάνουν τσεκ απ. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.