Iatropedia

Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η παρατεταμένη COVID. Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Μία ειδικός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξηγεί τι είναι γνωστό και τι παραμένει ασαφές για την επίμονη COVID-19. Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματά της, πόσο διαρκούν και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, δεν αρρωσταίνουν βαριά και αναρρώνουν σχετικά σύντομα. Ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της αρχικής λοίμωξης, όμως, σημαντικό ποσοστό παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα επί εβδομάδες ή και μήνες μετά την αρχική ανάρρωση.

Τα συμπτώματα αυτά συχνά δημιουργούν δυσκολίες στην καθημερινή ζωή τους και πολλά είναι πρωτόγνωρα για τους ασθενείς.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως επίμονη, παρατεινόμενη, μακράς διαρκείας ή παρατεταμένη Covid (Long COVID). Η ακριβής συχνότητά της δεν είναι γνωστή. Έχει όμως βρεθεί πως γίνεται ολοένα συχνότερη κατ’ αναλογίαν με τη βαρύτητα της αρχικής Covid. Είναι επίσης πιο συχνή μετά τα 65 έτη απ’ ό,τι στους 20άρηδες.

Η Dr Janet Diaz, επικεφαλής Ετοιμότητας για τη Φροντίδα της Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματά της, πόσο διαρκούν και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Τα τρία συχνότερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι πάσχοντες από παρατεταμένη Covid είναι:

  1. Δύσπνοια
  2. Νοητική δυσλειτουργία (οι ασθενείς λένε ότι νιώθουν το μυαλό τους «θολωμένο»)
  3. Κόπωση

Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι τα μοναδικά. Όταν υποχωρήσει ο κορωνοϊός οι ασθενείς μπορεί να απομείνουν με δεκάδες άλλα. Στην πραγματικότητα έχουν περιγραφεί περισσότερα από 200. Μερικά από αυτά είναι:

Ο κατάλογος των πιθανών συμπτωμάτων είναι μακρύς, αλλά τα τρία πρώτα είναι τα συχνότερα, τονίζει η Dr Diaz.

Η διάρκειά τους

Τα επιστημονικά δεδομένα για τη διάρκεια της παρατεταμένης Covid δεν είναι ακόμα σαφή. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι διαρκεί 3 μήνες, άλλες 6 και άλλες 9. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές μελέτες για να αποσαφηνιστεί το θέμα. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει περάσει μόλις 1,5 χρόνος από τότε που άρχισε η πανδημία. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουν οι επιστήμονες για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός και τις επιπτώσεις της.

Η θεραπεία

Η Dr Diaz τονίζει πως κάθε ασθενής με επίμονα συμπτώματα πρέπει να ζητά ιατρική βοήθεια. Κατ’ αρχάς από τον οικογενειακό του γιατρό. Μπορεί όμως να χρειαστεί να απευθυνθεί σε ειδικούς στην αποκατάσταση, σε νευρολόγους, στην ψυχική υγεία ή σε άλλες ειδικότητες.

Αυτό είναι απαραίτητο για να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια ώστε να βελτιώσει τα συμπτώματά του. Συγκεκριμένη θεραπεία για την παρατεταμένη Covid προς το παρόν δεν υπάρχει. Αυτό οφείλεται στο ότι οι επιστήμονες δεν κατανοούν ακόμα πλήρως γιατί αναπτύσσεται. Πόσο μάλλον που δεν παρατηρείται μόνο σε ανθρώπους που αρρώστησαν βαριά λόγω του κορωνοϊού, αλλά και σε άτομα με ελάχιστα αρχικά συμπτώματα.

Ποιοι κινδυνεύουν

Τους τελευταίους μήνες πολλοί ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι ο κορωνοϊός θα προκαλεί παρατεταμένα συμπτώματα ολοένα περισσότερο σε ανεμβολίαστα άτομα. Αυτό ακούγεται λογικό. Είναι σαφές ότι η εξ αρχής πρόληψη της Covid-19 είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η παρατεινόμενη μορφή της.

Επιπλέον, τα εμβόλια μειώνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο νοσηλείας και βαριάς νόσου. Και, όπως προαναφέρθηκε, η παρατεταμένη Covid είναι πιο συχνή σε όσους αρρωσταίνουν βαριά.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ο κορωνοϊός αποκλείεται να μολύνει τους εμβολιασμένους και να τους προκαλέσει παρατεταμένη Covid. Δύσκολα θα μολυνθεί  ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο, αλλά πάντοτε υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρούνται από όλους τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, καλή υγιεινή). Πρέπει επίσης να αποφεύγουμε την πολυκοσμία,  καταλήγει η Dr Diaz.

Φωτογραφία: iStock