Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια;

  • Ρούλα Τσουλέα
θρομβώσεις
Αγώνας δρόμου για να εξακριβωθεί κάθε πότε θα χρειαζόμαστε επαναληπτικό εμβολιασμό. Ποιες μελέτες έχουν ήδη αρχίσει. Τι είναι έως τώρα γνωστό για την ανοσία που προκαλεί η φυσική λοίμωξη και αυτή που παρέχουν τα εμβόλια. Τι εκτιμούν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Ερωτηματικό αποτελεί ακόμα η διάρκεια της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αλλά είναι πιθανό να ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αναλόγως με την απόκριση του ανοσοποιητικού του σε αυτά.

Όπως αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), η προστασία από τα εμβόλια είναι τουλάχιστον τρεις μήνες, με βάση τις κλινικές μελέτες για τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι στον αληθινό κόσμο αυτό το χρονικό διάστημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Υπολογίζεται ότι η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια θα είναι τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες. Ωστόσο αν η ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού είναι παρόμοια με εκείνη άλλων κορωνοϊών (όπως το κοινό κρυολόγημα), τότε η προστασία μπορεί να επαρκεί και για ένα ή και δύο έτη πριν χρειαστεί κάποια δόση ενίσχυσης.

Όπως εξηγούν οι καθηγητές, σε ασθενείς που εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, η ανοσία διήρκησε παραπάνω από οκτώ μήνες. Ωστόσο η ανταπόκριση στα εμβόλια αναμένεται να είναι διαφορετική σε σχέση με τη φυσική ανοσία της λοίμωξης.

Επιπλέον, οι ασθενείς που νοσούν βαρύτερα έχουν ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με όσους νοσούν πιο ήπια.

Ωστόσο η ανοσία που επάγει το εμβόλιο προσομοιάζει με την ανοσία που επετεύχθη με σοβαρότερη μορφή της λοίμωξης Covid-19. Επομένως είναι πιθανό πολλοί εμβολιασμένοι να έχουν καλύτερη ανοσία από τους περισσότερους που νόσησαν, λένε οι ειδικοί του ΕΚΠΑ. Παρόλα αυτά, τα αντισώματα σταδιακά θα μειωθούν και όταν φτάσουν ένα ουδό ασφαλείας το άτομο θα είναι ξανά επίνοσο. Ακόμα κι αν νοσήσει, όμως, είναι πιθανό η λοίμωξή του να είναι πιο ήπια απ’ ό,τι αν είχε μείνει ανεμβολίαστο.

Οι δόσεις ενίσχυσης

Τα Β-κύτταρα μνήμης που παραμένουν στον οργανισμό μπορούν δυνητικά να ξαναπαράγουν αντισώματα όταν εκτεθούν στον ιό. Μπορούν επίσης να προσαρμοστούν γρήγορα σε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξασφαλίζουν μία παρατεταμένη «ασφάλεια» έναντι τουλάχιστον της σοβαρότερης μορφής της νόσου.

Οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τον ουδό κάτω από τον οποίο τα αντισώματα δεν θα είναι πλέον προστατευτικά και θα είναι απαραίτητες δόσεις ενίσχυσης.  Οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν σχεδιάσει κλινικές μελέτες για να καθορίσουν πόσο θα παρατείνει την ανοσία μία δόση ενίσχυσης. Εξετάζουν επίσης κατά πόσο τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων στελεχών. Το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, εξ άλλου, δοκιμάζεται και σε δύο δόσεις.

Προς το παρόν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι των περισσότερων μεταλλάξεων του ιού. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει, αν ο ιός εξακολουθήσει να μεταλλάσσεται. Το σημαντικότερο είναι ο γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. Και αυτό διότι όσο ο κορωνοϊός «κυκλοφορεί» ανενόχλητος, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να μεταλλαχθεί σε ανθεκτικότερα στελέχη.