Iatropedia

Κορωνοϊός: Πόσο κινδυνεύουν οι παχύσαρκοι να μολυνθούν – Πόσο βαριά αρρωσταίνουν

Η παχυσαρκία επηρεάζει το σώμα με τρόπους που αφήνουν τον οργανισμό εκτεθειμένο στις επιθέσεις του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.

Ο κορωνοϊός Covid-19 αποδεικνύεται ιδιαίτερα απειλητικός για τους ανθρώπους με πολλά περιττά κιλά. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες μόλυνσης, αλλά και βαριάς νόσου εξαιτίας του.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και υπέρτασης. Επιπλέον, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες καθιστούν τα παχύσαρκα άτομα ευάλωτα στις επιθέσεις που εξαπολύει ο νέος κορωνοϊός.

Υπάρχει όμως ένας ακόμα σοβαρός κίνδυνος, ο οποίος αφορά το πολυαναμενόμενο εμβόλιο. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (UNC) εκφράζουν φόβους ότι δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματικό στους παχύσαρκους ανθρώπους. Και αυτό διότι ούτε το εμβόλιο της γρίπης δρα πολύ καλά σε όσους έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Obesity Reviews.

Η νέα μελέτη

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, από την έναρξη της επιδημίας είχε παρατηρηθεί συσχέτιση της παχυσαρκίας με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Τώρα που πέρασαν τόσοι μήνες, θέλησαν να εξετάσουν συνολικά τα διαθέσιμα ευρήματα, για να αποκομίσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα με περιττά κιλά.

Έτσι, ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα από 75 μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020. Σε αυτές συμμετείχαν συνολικά 399.461 εθελοντές, το 55% εκ των οποίων ήσαν άνδρες. Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 10 χώρες σε Ασία, Ευρώπη, Βόρεια και Λατινική Αμερική.

Η ανάλυση έδειξε ότι, σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, οι παχύσαρκοι είχαν:

Μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τους αναμενόμενους

«Οι αυξημένοι κίνδυνοι εξαιτίας της παχυσαρκίας ήταν πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι αναμέναμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Barry Popkin, καθηγητής Διατροφής στο UNC.

Όπως εξήγησε, είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία προκαλεί μεταβολικές αλλαγές, όπως αντοχή στην ινσουλίνη και φλεγμονή, που δυσχεραίνουν την καταπολέμηση ορισμένων λοιμώξεων. Στις λοιμώξεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη.

Ωστόσο οι αυξήσεις που αποκάλυψε η παρούσα ανάλυση, υπερβαίνουν εκείνες που θα μπορούσαν να εξηγούν τα προβλήματα που προκαλεί η παχυσαρκία. Είναι πιθανό, εκτίμησε, να παίζουν ρόλο και οι περιορισμοί που τίθενται για να αναχαιτιστεί η πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Οι περιορισμοί αυτοί αφ’ ενός μειώνουν τις μετακινήσεις και μη απαραίτητες δραστηριότητες. Αφ’ ετέρου δημιουργούν φόβους που κάνουν πολύ κόσμο να κλείνεται στο σπίτι του. Κλεισμένοι, όμως, στο σπίτι και με μια απειλή να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια τους, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο φαγητό και στα γλυκά για παρηγοριά.

Επιπλέον, η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός έχει δημιουργήσει παγκοσμίως σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Και αυτό μπορεί να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την δυνατότητα ακολούθησης μιας υγιεινής διατροφής, τόνισε ο Dr. Popkin.

«Όχι μόνο μένουμε περισσότερο στο σπίτι και έχουμε περισσότερο στρες λόγω της πανδημίας, αλλά επισκεπτόμαστε πιο αραιά το σούπερ μάρκετ», είπε. «Έτσι όμως αυξάνεται η κατανάλωση επεξεργασμένων, ανθυγιεινών τροφίμων τα οποία δεν αλλοιώνονται εύκολα. Τα τρόφιμα αυτά είναι επίσης φθηνά. Δυστυχώς, όμως, περιέχουν άφθονο αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Τα συστατικά αυτά όχι μόνο αυξάνουν το σωματικό βάρος, αλλά και τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών χρόνιων  νοσημάτων».

Τι θα γίνει με το εμβόλιο

Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ορισμένα που αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, πρόσθεσε ο Dr Popkin. Η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η παχυσαρκία μπορεί ακόμα να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να επιβαρύνει βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ερευνητές των εμβολίων πρέπει να εξετάσουν ξεχωριστά πόσο αποτελεσματικά είναι στους παχύσαρκους ασθενείς με Covid-19, συνέστησε.

Η παχυσαρκία εξαπλώνεται στον πλανήτη. Σχεδόν δεν υπάρχει χώρα στην οποία το τουλάχιστον 20% του γενικού πληθυσμού δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα περιττών κιλών. Σε μερικές όμως, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το 60%.