Κορωνοϊός: Προσέξτε πως κάνετε το self test, προειδοποιεί η Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής
Η λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος (δείγματος από τη μύτη) και η γενετική ανάλυσή του έχει καθιερωθεί ως η καλύτερη μέθοδος για τη διάγνωση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Είναι επίσης απαραίτητη για να διεξαχθεί τεστ αντιγόνων ή, μερικές φορές, για να γίνει αυτοεξέταση στο σπίτι (self test).
Παρότι, όμως, η συλλογή δείγματος από την μύτη μοιάζει με απλή διαδικασία, πρέπει να γίνεται με προσοχή και με σωστό τρόπο. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, ορισμένες από τις οποίες είναι σοβαρές, προειδοποιεί η Γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες η χρήση των τεστ αυτών έχει επεκταθεί για τη διάγνωση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο, έχουν αρχίσει να αναφέρονται περιστατικά επιπλοκών. Οι επιπλοκές αυτές άλλοτε είναι ήπιες και άλλοτε σοβαρές.
Σύμφωνα με την Ακαδημία, ήπιες επιπλοκές είναι λ.χ. η δυσφορία, ο πόνος ή ακόμα και η αιμορραγία από τη μύτη. Ωστόσο, τυχόν τραυματισμός στο πρόσθιο επίπεδο της βάσης του κρανίου, είναι σοβαρή επιπλοκή διότι ενέχει κίνδυνο μηνιγγίτιδας, τονίζει.
Τι να προσέχετε
Δεδομένου ότι η λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εφαρμόζεται μαζικά λόγω της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, η Ακαδημία παραθέτει ορισμένα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, απ’ όλους όσους την πραγματοποιούν. Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:
- Μην υπερεκτείνετε το κεφάλι προς τα πίσω για να λάβετε το δείγμα. Το κεφάλι πρέπει να βρίσκεται σε φυσική θέση, με το σαγόνι παράλληλα με το έδαφος.
- Σε καμία περίπτωση μην βάλετε την μπατονέτα ευθεία μέσα στη μύτη. Να την εισαγάγετε απαλά, ακολουθώντας με οριζόντιες κινήσεις (δεξιά-αριστέρα) το έδαφος της ρινικής κοιλότητας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπει η μπατονέτα κατ’ ευθείας προς το βάθος της μύτης, όπου βρίσκεται η βάση του κρανίου.
Η Ακαδημία τονίζει ακόμα πως ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται όσοι είχαν ατύχημα ή έκαναν εγχείρηση που μπορεί να επηρέασε την ανατομία της μύτης ή των ιγμορίων τους. Τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι αυτές για:
- Το διάφραγμα (π.χ. αν ήταν στραβό)
- Τους παραρρίνιους κόλπους (ιγμόρεια)
- Την κάτω ρινική κόγχη (είναι το οστό που βρίσκεται στο πλάγιο τοίχωμα της ρινικής κοιλότητας).
Επιπλέον συστάσεις
Η Ακαδημία αναφέρει επίσης ότι ιδανικά την λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος πρέπει να κάνει μόνο το εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό. Πρέπει επίσης να γίνεται υπό τις κατάλληλες συνθήκες.
Στα παιδιά, συνιστά να προτιμώνται τα τεστ αυτοδιάγνωσης σιέλου (με σάλιο). Και αυτό, διότι είναι πιο ασφαλή και εύκολα στη χρήση.
Συνιστά επίσης να ενημερωθούν όσοι κάνουν τεστ αυτοδιάγνωσης (self test) πως το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό, αν η λήψη του επιχρίσματος γίνει πολύ επιφανειακά και σε μικρό βάθος. Ταυτοχρόνως όμως πρέπει να προειδοποιηθούν πως «η λήψη μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αν η μπατονέτα μπει πολύ βαθιά και προς την λάθος κατεύθυνση».
Δείτε στη συνέχεια ολόκληρη την ανακοίνωση της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εμβόλιο AstraZeneca και πιθανή θρόμβωση: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα που ΠΡΕΠΕΙ να ξέρουν όλοι
Κορωνοϊός: 7 σημάδια πως περάσατε τη νόσο COVID-19 χωρίς να το ξέρετε
Κορωνοϊός: Ένας στους δέκα έχει συμπτώματα 8 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη!
Κορωνοϊός: Τα γνωστά και άγνωστα συμπτώματα της νόσου COVID-19