Iatropedia

Κορωνοϊός: Σε ύφεση η πανδημία στην Ευρώπη, αλλά εξαπλώνεται η παραλλαγή Κράκεν

Η πανδημία στην γηραιά ήπειρο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, σύμφωνα με τον ΕΜΑ

Ο κορωνοϊός υποχωρεί ολοένα περισσότερο στην Ευρώπη, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων που προκαλεί να μειώνεται συνεχώς, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία δεν εξακολουθεί να πιέζει τα συστήματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Dr. Marco Cavaleri, επικεφαλής Εμβολιαστικής Στρατηγικής στον ΕΜΑ.

Όπως εξήγησε, η επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών. Εν τούτοις συνεχίζεται η πίεση στα συστήματα Υγείας, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

«Δημιουργεί ανησυχίες για τη δημόσια υγεία η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών», είπε. Και πρόσθεσε, πως ο κορωνοϊός εξακολουθεί να απειλεί όσους δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση από τα εμβόλια και ιδίως:

Ανέφερε επίσης ότι, παρά την ύφεση, εξαπλώνεται ραγδαία η υποπαραλλαγή ΧΒΒ1.5 που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Η υποπαραλλαγή αυτή είναι γνωστή και ως Κράκεν. Τα επίπεδά της αυτή τη στιγμή είναι ακόμα χαμηλά. Ωστόσο «τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έχει επικρατήσει στην Ευρώπη», τόνισε.

Συνδυασμένα εμβόλια για γρίπη και κορωνοϊό

Ο Dr. Cavaleri ανέφερε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων που θα προστατεύουν ταυτοχρόνως από τη γρίπη και την COVID-19. «Ανυπομονούμε να δούμε, αν αυτού του είδους τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά», είπε. «Οι σχετικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και περιμένουμε να δούμε τα δεδομένα τους».

Απαντώντας, όμως, σε σχετική ερώτηση είπε ότι είναι πρόωρο να εκτιμηθεί εάν τα διπλά εμβόλια θα μπορούσαν να είναι έτοιμα για τον επόμενο χειμώνα.

Ο Dr. Cavaleri αναγνώρισε ότι οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί μπορεί να μην είναι αποδεκτοί από τον γενικό πληθυσμό. «Γι’ αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να στραφούμε στη λύση του εμβολιασμού μία φορά τον χρόνο», είπε. «Ενδεχομένως μάλιστα θα πρέπει να συγχρονίσουμε τον εμβολιασμό για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός με εκείνον για άλλους αναπνευστικούς ιούς».

Φωτογραφία: iStock