Ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να μην είναι εξίσου επικίνδυνος για όλους τους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας). Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδηλώσεως σοβαρής νόσου.
Οι παράγοντες αυτοί είναι το επίπεδο της σωματικής αναπηρίας, η ηλικία και το υπερβάλλον σωματικό βάρος. Αντιθέτως, η λήψη φαρμάκων που τροποποιούν την πορεία της νόσου (είναι η σύγχρονη θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας) δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον κίνδυνο αυτό.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από ένα γαλλικό μητρώο στο οποίο καταγράφονται όλα τα κρούσματα της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό μεταξύ των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας. Στόχος της μελέτης ήταν:
- Να ταυτοποιηθούν τα χαρακτηριστικά της λοίμωξης στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα
- Να βρεθούν τυχόν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός
Για τον σκοπό αυτό οι ερευνητές εξέτασαν πολλά στοιχεία για τους ασθενείς, όπως:
- Τα δημογραφικά δεδομένα τους
- Την φαρμακευτική θεραπεία που ακολουθούσαν
- Την βαθμολογία τους σε μία κλίμακα αξιολόγησης της αναπηρίας (κλίμακα EDSS) πριν νοσήσουν από τον νέο κορωνοϊό
- Τυχόν άλλα συνυπάρχοντα, χρόνια προβλήματα υγείας (συννοσηρότητες)
- Την παρουσία γνωστής λεμφοπενίας (χαμηλός αριθμός λεμφοκυττάρων) πριν την μόλυνσή τους από τον νέο κορωνοϊό.
Η λεμφοπενία είναι αρκετά συχνή στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Συνήθως σχετίζεται με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων που διαθέτουν ανοσοκατασταλτική δράση.
Τα ευρήματα
Η μελέτη συμπεριέλαβε 347 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, τους οποίους μόλυνε ο νέος κορωνοϊός. Οι 73 από αυτούς (το 21%) χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι 12 (το 3,5%) έχασαν τελικά τη ζωή τους από σοβαρή νόσο Covid-19. Τέσσερις ακόμα ασθενείς χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική, αλλά επέζησαν.
Η μέση βαθμολογία των ασθενών στην κλίμακα της αναπηρίας EDSS ήταν 2 (κυμαινόταν από 0 έως 9,5). Το 82% των ασθενών λάμβαναν τροποποιητικά της νόσου φάρμακα.
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η ηλικία, η βαθμολογία στην κλίμακα EDSS και η παχυσαρκία ήταν ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19.
Ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου ήταν το επίπεδο της σωματικής αναπηρίας. Ο κίνδυνος σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός εξαπλασιαζόταν στις βαθμολογίες άνω του 6 στην κλίμακα EDSS.
Ακολουθούσε η παχυσαρκία, που τριπλασίαζε τον κίνδυνο. Τέλος, ανά κάθε δεκαετία ηλικίας, ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο Covid-19 αυξανόταν κατά 90%.
Ειδικά μεταξύ των ασθενών με Covid-19 που χρειάσθηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο κατά τη νοσηλεία τους, πρόσθετος παράγοντας κινδύνου ήταν το ανδρικό φύλο.
Επιπλέον, από τους 12 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι είχαν προοδευτικώς εξελισσόμενη πολλαπλή σκλήρυνση. Είχαν επίσης υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα EDSS, δηλαδή υψηλό επίπεδο σωματικής αναπηρίας.
Ηλικία και παχυσαρκία
Οι ερευνητές λένε ότι «δεν προκαλεί έκπληξη» το γεγονός ότι ηλικία και παχυσαρκία απεδείχθησαν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19. Ούτως ή άλλως είναι παράγοντες κινδύνου και για τον γενικό πληθυσμό.
Ωστόσο η σωματική αναπηρία είναι ένας νέος, ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου ειδικά για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Δεδομένου, λοιπόν, ότι καθιστά ευάλωτους τους ασθενείς στη σοβαρή νόσο Covid-19, «πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό», τονίζουν.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, η θνησιμότητα μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών ήταν υψηλότερη στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Το εύρημα αυτό ενδεχομένως υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο θανάτου των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας όταν εκτίθενται στον κορωνοϊό, εκτιμούν οι ερευνητές. Ωστόσο πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες για να θεωρηθεί οριστικό.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Neurology.