Ο εμβολιασμός εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσει η διασπορά και οι μεταλλάξεις του. Ωστόσο δεν είναι πανάκεια. Κανένα εμβόλιο δεν παρέχει 100% προστασία από τη μόλυνση από τον ιό, ούτε από τη μετάδοσή του σε άλλα άτομα. Όλα όμως σχεδόν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός εναντίον του, εξακολουθούμε να έχουμε κάποιες (έστω και λίγες) πιθανότητες να μολυνθούμε. Εάν, όμως, συμβεί αυτό, είναι πολύ πιθανό να μην εκδηλώσουμε τα κλασικά συμπτώματα της Covid-19 που γνωρίζαμε ως σήμερα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα νέων επιστημονικών δεδομένων που συλλέγονται στη Βρετανία, στο πλαίσιο μελέτης με εκατομμύρια εθελοντές. Όπως έδειξε η Zoe Covid Symptom Study, οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι που μολύνει ο κορωνοϊός παρουσιάζουν συνήθως τέσσερα συγκεκριμένα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι ο πυρετός, ο βήχας, η δύσπνοια και η απώλεια της όσφρησης που γνωρίζαμε έως σήμερα. Είναι τέσσερα άλλα, τα μισά εκ των οποίων δεν υπάρχουν καν στον κατάλογο των επίσημων συμπτωμάτων της κλασικής Covid-19.
Στη μελέτη Zoe συμμετέχουν πάνω από 4,6 εκατομμύρια εθελοντές. Εάν νοσήσουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, αναφέρουν τα συμπτώματά τους σε ειδική εφαρμογή που έχουν στα κινητά τους.
Τα συχνότερα και τα λιγότερο συχνά
Σύμφωνα με τις καταγραφές όσων ήσαν πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, τα τέσσερα συχνότερα συμπτώματα ήσαν:
- Πονοκέφαλος
- Συνάχι
- Φτάρνισμα
- Πονόλαιμος
Από τα κλασικά συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, μόνο ο βήχας υπάρχει στην πρώτη δεκάδα των συμπτωμάτων. Είναι το όγδοο συχνότερο σύμπτωμα στους πλήρως εμβολιασμένους. Τα άλλα τρία κλασικά συμπτώματα είναι αρκετά ασυνήθη. Ειδικότερα:
- Η απώλεια της όσφρησης είναι το 11ο συχνότερο σύμπτωμα
- Ο πυρετός το 12ο
- Η δύσπνοια το 29ο
Επομένως, αυτά τα τρία συμπτώματα δεν αποτελούν πλέον ύποπτη ένδειξη της Covid-19 σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, λένε οι ερευνητές της Zoe. Επικεφαλής της μελέτης είναι ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL).
φωτό: iStock