Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που αντέχουν στον χρόνο πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ήταν έως τώρα γνωστό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται σε μία από τις κορυφαίες ιατρικές επιθεωρήσεις.
Έως πρότινος, ήταν γνωστό ότι σημαντικό ποσοστό ασθενών έχουν επίμονα συμπτώματα για χρονικό διάστημα που φτάνει τους 8-9 μήνες. Τα επίμονα συμπτώματα αποτελούν ένα ξεχωριστό σύνδρομο που αποκαλείται εμμένουσα (ή επίμονη) COVID ή Long COVID.
Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν και πόσοι ασθενείς την είχαν ξεπεράσει στον έναν χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη.
Για τον σκοπό αυτό, ενέταξαν στη μελέτη τους 1.276 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν λόγω της COVID στο νοσοκομείο. Οι άνθρωποι αυτοί έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομείο της Wuhan, στην Κίνα, μεταξύ 7 Ιανουαρίου και 29 Μαΐου 2020. Με άλλα λόγια, είναι μερικοί από τους πρώτους ανθρώπους στον κόσμο που μόλυνε ο κορωνοϊός.
Οι ερευνητές τους εξέτασαν 6 και 12 μήνες μετά το εξιτήριο και τους υπέβαλλαν σε διάφορες εξετάσεις. Τους ζήτησαν επίσης να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια για την κατάσταση της υγείας τους.
Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 59 έτη (κυμαινόταν από 49 έως 67 ετών). Το 53% ήσαν άνδρες. Το 7% των ασθενών είχαν χρειασθεί θεραπεία με οξυγόνο στη διάρκεια της νοσηλείας τους. Το 4% είχαν νοσηλευθεί στην εντατική για χρονικό διάστημα που κυμαινόταν από 7 έως 30 ημέρες.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το ποσοστό των ασθενών που είχαν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα ήταν:
- 68% στους 6 μήνες μετά το εξιτήριο
- 49% στους 12 μήνες από το εξιτήριο
Το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα ήταν η κόπωση ή μυϊκή αδυναμία. Την ανέφερε:
- Το 52% των αναρρωσάντων κατά την εξέταση των 6 μηνών
- Το 20% των αναρρωσάντων κατά την εξέταση των 12 μηνών
Πολλά άλλα συμπτώματα λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, βελτιώθηκαν σημαντικά με τον καιρό. Αυτό, λ.χ., παρατηρήθηκε με:
- Τις δυσκολίες στον ύπνο
- Την τριχόπτωση
- Την διαταραχή της όσφρησης (π.χ. ανοσμία)
- Την διαταραχή της γεύσης (π.χ. αγευσία)
Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση σε μερικά συμπτώματα. Δύσπνοια λ.χ. ανέφερε το 26% των αναρρωσάντων στους 6 μήνες και το 30% στους 12 μήνες. Αντίστοιχα, αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη ανέφερε το 23% στους 6 μήνες και το 26% στους 12 μήνες.
Αδυναμία να εργασθούν
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στην εργασία τους είχαν επιστρέψει λιγότεροι από εννέα στους δέκα αναρρώσαντες, οι οποίοι εργάζονταν πριν τους μολύνει ο κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα, το 12% εξακολουθούσαν να μην μπορούν να εργασθούν.
Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν κόπωση ή μυϊκή αδυναμία. Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη. Οι γυναίκες είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν παθολογικά ευρήματα στις εξετάσεις των πνευμόνων.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει μακρά περίοδο αποθεραπείας. Και μολονότι οι περισσότεροι αναρρώσαντες ανακτούν σταδιακά τις δυνάμεις τους, συχνά χρειάζονται πολύ καιρό για να τα καταφέρουν, λένε οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Φωτογραφία: iStock