Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν κάποιον μύθο ακόμα κι αν… έσφιξαν την καρδιά τους και εμβολιάστηκαν!
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας, σημαντικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και άλλα μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα των ΗΠΑ. Οι ερευνητές ρώτησαν χιλιάδες εθελοντές αν πιστεύουν τέσσερις μύθους που κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι μύθοι αυτοί είναι:
- Τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός αλλάζουν το DNA μας
- Τα εμβόλια περιέχουν μικροτσίπ με το οποίο θα μας παρακολουθούν συνεχώς
- Τα εμβόλια περιέχουν πνευμονικά ιστό από έμβρυα αμβλώσεων
- Τα εμβόλια πλήττουν τη γονιμότητα και εμποδίζουν την απόκτηση παιδιών
Συνολικά στη μελέτη συμμετείχαν 20.699 εθελοντές απ’ όλες τις αμερικανικές πολιτείες. Οι ερευνητές τους πήραν συνεντεύξεις μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2021.
Τα ευρήματα
Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν πως μόνον το 40% των ερωτηθέντων είπαν πως και οι τέσσερις ισχυρισμοί είναι μύθοι. Ένα 20% ήταν απολύτως βέβαιοι πως τουλάχιστον ένας από αυτούς τους μύθους ισχύει. Οι υπόλοιποι δεν ήταν σίγουροι αν ισχύει κάτι απ’ όλα αυτά!
Διαβάστε ακόμα: Πανεπιστήμιο Αθηνών: Τα εμβόλια δεν αλλάζουν τα γονίδιά μας. Ούτε καν τα πλησιάζουν
Δυστυχώς, όσο μεγαλύτερη βεβαιότητα εξέφραζαν οι συμμετέχοντες για την ορθότητα αυτών των αναληθών ισχυρισμών, τόσο πιθανότερο ήταν να μην εμβολιαστούν. Η μελέτη έδειξε ότι:
- Απ’ όσους ήξεραν ότι και τα τέσσερα είναι μύθοι, το 70% είχε εμβολιαστεί
- Απ’ όσους πίστευαν ότι ισχύει έστω και ένας από αυτούς τους μύθους, μόνο το 43% είχε εμβολιαστεί. Επιπλέον, μόνο το 22% δήλωσαν πως «ίσως» εμβολιαστούν κάποια στιγμή.
- Απ’ όσους πίστευαν τουλάχιστον δύο από αυτούς τους μύθους, το 46% είχαν εμβολιαστεί. Μόνο το 15% όμως είπαν ότι «ίσως» εμβολιαστούν κάποια στιγμή.
Ποιοι πιστεύουν τους μύθους
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τους μύθους για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός πίστευαν περισσότερο οι νεαροί ενήλικες (ηλικίες 25-44 ετών). Τους πιστεύουν επίσης τα άτομα με υψηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, καθώς και οι Ρεπουμπλικανοί (το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ).
Στις δύο αυτές ομάδες, πάνω από το 25% των συμμετεχόντων πίστευαν ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα τουλάχιστον ένας μύθος.
Αντίστοιχα, αβεβαιότητα για το αν ισχύουν οι μύθοι για τα εμβόλια του κορωνοϊού ή όχι ήταν πιθανότερο να εκφράσουν:
- Οι γυναίκες
- Οι νέοι
- Όσοι είχαν χαμηλή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση
Η απήχηση των μύθων
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η απήχηση κάθε μύθου για τα εμβόλια ξεχωριστά. Πιο αναλυτικά:
- Τον μύθο της υπογονιμότητας πίστευε ακράδαντα το 11% των συμμετεχόντων. Άλλο ένα 37% δήλωσαν αβεβαιότητα για το αν ισχύει.
- Τον μύθο της αλλοίωσης του DNA μας πίστευε το 10% των συμμετεχόντων. Το 26% δήλωσαν αβεβαιότητα.
- Τον μύθο του πνευμονικού ιστού από έμβρυα αμβλώσεων πίστευε το 9%. Ωστόσο το 32% είπαν πως δεν είναι σίγουροι ότι δεν ισχύει.
- Τον μύθο των μικροτσίπ πίστευε το 8%, αλλά το 22% είπαν ότι δεν είναι σίγουροι αν ισχύει ή όχι.
Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι λανθασμένες πεποιθήσεις και η αβεβαιότητα για μύθους που έχει καταρρίψει προ πολλού η επιστήμη, είναι η κινητήρια δύναμη της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Και αυτό διότι εμποδίζουν τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί. Έτσι, ο κορωνοϊός έχει άπειρες ευκαιρίες να πολλαπλασιαστεί και να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις, για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του εις βάρος μας.
Η νέα μελέτη έχει αναρτηθεί στον διακομιστή επιστημονικών μελετών osf.
Φωτογραφία: iStock