Iatropedia

Κορωνοϊός-Θεραπεία: Ελληνική ανακάλυψη ίσως είναι η λύση για τους βαριά ασθενείς

Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν τον μηχανισμό με τον οποίο ο κορωνοϊός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού. Ελπίδες για θεραπεία των ασθενών με σοβαρή νόσο.

Τον μηχανισμό με τον οποίο ο κορονοϊός Covid-19 προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί σε βαριά πνευμονία, ανακάλυψαν επιστήμονες στη χώρα μας.

Η ανακάλυψη αυτή βασίστηκε σε έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης. Επιστήμονες της Ομάδας ανέλυσαν δείγματα αίματος από τους πρώτους ασθενείς με μέτρια πνευμονία ή σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια στη χώρα μας.

Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος και συντονιστής της Ομάδας είναι ο κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Δ’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν.

Την ανακάλυψη αυτή αποκάλυψε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαμαρέλλος, η ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε για πρώτη φορά τον μηχανισμό με τον οποίο ο κορωνοϊός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού. «Η κατάρρευση αυτή ανοίγει τον δρόμο στην βαριά πνευμονία», είπε. «Κατ’ αυτήν, ο ασθενής νιώθει σοβαρή δύσπνοια και χρειάζεται διασωλήνωση για να κρατηθεί στη ζωή».

Κρίσιμα μόρια

Η ανάλυση οδήγησε στον εντοπισμό δύο συγκεκριμένων μορίων που κυκλοφορούν στο αίμα των ασθενών. Όπως διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα, το «μπλοκάρισμα» αυτών των μορίων με μονοκλωνικά αντισώματα δημιουργεί ελπίδες για θεραπεία των ασθενών. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι φάρμακα (βιολογικοί παράγοντες) που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.

Ο κ. Γιαμαρέλλος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν την έρευνά τους στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Οι επιστήμονες κατήρτησαν ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης της θεραπείας, βασισμένο στα ευρήματά της.

Στο πρωτόκολλο έχει προταθεί να συμπεριληφθεί και μία υπάρχουσα εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιος άρρωστος χρειάζεται θεραπεία.

Την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, που δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια, πλαισιώνουν διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι της χώρας μας.

Με πληροφορίες από newsit.gr