Iatropedia

Κορωνοϊός θεραπεία: Μονοκλωνικό αντίσωμα απέτρεψε τη σοβαρή νόσο Covid-19

Είναι το πρώτο φάρμακο που δοκιμάζεται για νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Ελπίδες για ηπιότερη πορεία έως την ανάρρωση και αποφυγή της νοσηλείας σε νοσοκομείο.

Μία και μοναδική έγχυση ενός πειραματικού φαρμάκου μπορεί να μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες νοσηλείας εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Το φάρμακο είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα και, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία που το αναπτύσσει, είναι αποτελεσματικό όταν χορηγείται σύντομα μετά τη μόλυνση ενός ατόμου. Το μονοκλωνικό αντίσωμα είναι τεχνητή μορφή ενός αντισώματος από ασθενή, ο οποίος ξεπέρασε τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Πολλοί επιστήμονες ελπίζουν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα θα αποδειχθούν ισχυρές θεραπείες εναντίον της νόσου Covid-19. Η ανάπτυξή τους όμως είναι μία δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία και η πρόοδος έως τώρα γίνεται με αργό ρυθμό.

Επιπλέον, τα μονοκλωνικά αντισώματα ως θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός θα είναι βραχύβια. Στην παρούσα περίπτωση, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα που ανέπτυξαν διαρκεί περίπου ένα μήνα. Το διάστημα αυτό είναι αρκετό για να κατασταλεί ο κορωνοϊός στον οργανισμό, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Μελέτη σε 452 ασθενείς

Όπως γράφει η εφημερίδα The New York Times, οι λεπτομέρειες για το πειραματικό φάρμακο δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί σε ιατρική επιθεώρηση. Ούτε έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητη ομάδα ειδικών. Παρ’ όλα αυτά, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής σε αρκετές εκατοντάδες ασθενείς είναι ενθαρρυντικά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 452 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι ασθενείς χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία έλαβε το πειραματικό μονοκλωνικό αντίσωμα, που ονομάστηκε LY-CoV555. Οι εθελοντές της άλλης ομάδας έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Από τους ασθενείς που πήραν το μονοκλωνικό αντίσωμα, το 1,7% χρειάσθηκαν τελικά νοσηλεία στο νοσοκομείο. Απ’ όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο, νοσηλεία χρειάσθηκε το 6%. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε μείωση των πιθανοτήτων νοσηλείας κατά 72%, ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly που αναπτύσσει τη θεραπεία.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι συγκεντρώσεις του νέου κορωνοϊού μειώθηκαν σημαντικά στους ασθενείς που έλαβαν το πειραματικό φάρμακο. Τα συμπτώματά τους ήταν επίσης λιγότερα και ηπιότερα.

Ηπιότερα περιστατικά

Είναι η πρώτη θεραπεία που δοκιμάζεται σε ασθενείς οι οποίοι δεν είναι σοβαρά άρρωστοι, ούτε νοσηλεύονται, προσθέτει η εφημερίδα. Οι άλλες θεραπείες που έχει φανεί να βοηθούν τους ασθενείς (κορτικοστεροειδή, ρεμδεσιβίρη), προορίζονται για νοσηλευόμενα σε βαριά κατάσταση άτομα.

Οι ασθενείς με ήπιας έως μέτριας βαρύτητας νόσο προς το παρόν κάνουν υπομονή και ελπίζουν για το καλύτερο.

Η μελέτη με το πειραματικό φάρμακο LY-CoV555 συνεχίζεται. Όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της θα έχει εντάξει 800 ασθενείς όλων των ηλικιών και των ομάδων κινδύνου απ’ όλες τις αμερικανικές πολιτείες. Προς το παρόν, όμως, προχωρά με ασυνήθιστη ταχύτητα, γράφουν οι NYT.

Οι ερευνητές της Eli Lilly χρειάσθηκαν μόλις έξι μήνες από την απομόνωση του αντισώματος έως ότου εντάξουν τους πρώτους ασθενείς στις 17 Ιουνίου. Ήδη έχουν αποτελέσματα από τους πρώτους 452 ασθενείς, στους οποίους δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Έχουν επίσης αρχίσει δοκιμές και σε γηροκομεία, για να δουν αν το φάρμακο μπορεί να αποτρέψει τις λοιμώξεις στους ενοίκους και στο προσωπικό.

Τα πρώτα ευρήματα χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά. Αν επιβεβαιωθούν, θα είναι μια παρηγοριά για το κοινό να γνωρίζει ότι οι γιατροί έχουν κάτι για να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο, σχολίασε ο Dr. Myron Cohen, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Ει μη τι άλλο, θα βοηθούσε τις ομάδες υψηλού κινδύνου να ανακτήσουν ένα μέρος της ζωής τους που έχει μπει σε αναμονή, είπε.