Κορωνοϊός: Τι αποκαλύπτει η απώλεια της όσφρησης για τη νόσο Covid-19
Η απώλεια της όσφρησης έχει περιγραφεί ως ένα από τα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα απλό σύμπτωμα.
Όπως έδειξε, οι ασθενείς που παρουσιάζουν απώλεια της όσφρησης είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν ήπια έως μέτρια νόσο εξαιτίας του κορωνοϊού. Αντιθέτως, όσοι δεν την παρουσιάζουν είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο.
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Γιατί επηρεάζει την όσφρηση – Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς
Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν σε άλλες μελέτες, η ανοσμία όπως λέγεται επιστημονικά μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης για τη σοβαρότητα της νόσου, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).
«Μία από τις προκλήσεις για τους γιατρούς είναι πως θα προστατεύσουν τους ασθενείς όταν νοσούν από τον κορωνοϊό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Carol Yan, επίκουρη καθηγήτρια Χειρουργικής στο UCSD. «Αν έχουν ήπια ή κανένα σύμπτωμα, μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια σπίτι τους; Ή μήπως θα επιδεινωθούν και θα χρειαστούν νοσηλεία; Αυτού του είδους τα ερωτήματα έχουν μεγάλη σημασία για τη φροντίδα των ασθενών».
Σε προγενέστερη έρευνά της, η ομάδας της Dr Yan είχε διαπιστώσει ότι η απώλεια της όσφρησης είναι συχνό συμπτώματα της νέας νόσου. Θέλησαν όμως να εξετάσουν και αν συσχετίζεται με την έκβαση των ασθενών.
10 φορές μικρότερος κίνδυνος
Έτσι, ενέταξαν στη μελέτη τους 169 ασθενείς οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Για 128 από αυτούς οι γιατροί είχαν συλλέξει στοιχεία για την όσφρηση και τη γεύση τους. Οι 26 από αυτούς τους ασθενείς είχαν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, οι νοσηλευμένοι ασθενείς είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ανοσμία. Στην πραγματικότητα, μόλις το 27% από αυτούς είχαν παρουσιάσει απώλεια της όσφρησης. Αντίστοιχα, απ’ όσους δεν χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ανοσμία ανέπτυξε το 67%.
Ανάλογες ήταν οι διαφορές και όσον αφορά την απώλεια της γεύσης. Η απώλεια αυτή σχετίζεται με την ανοσμία, δεδομένου ότι χωρίς όσφρηση δεν έχουμε ούτε γεύση.
«Οι ασθενείς με ανοσμία είχαν 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν εξαιτίας του κορωνοϊού», εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Adam DeConde, αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής στο UCSD.
Το πιο σημαντικό εύρημα, ωστόσο, ήταν πως η απώλεια της όσφρησης αποτελούσε ανεξάρτητο δείκτη. «Δεν σχετιζόταν με τα άλλα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να αποφασιστεί η εισαγωγή ενός ασθενούς στο νοσοκομείο», εξήγησε ο Dr DeConde. «Αυτό υποδηλώνει ότι είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας. Επομένως ενδέχεται να χρησιμεύσει ως δείκτης των ήπιων εκδηλώσεων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός».
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Forum of Allergy & Rhinology.