Iatropedia

Κορονοϊός: Τι ισχύει με την ιβουπροφαίνη – Προσοχή στην παραπληροφόρηση σε διαδίκτυο και social media

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν πολλές (παρα)πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με το αν και πόσο είναι επικίνδυνο να παίρνει κανείς ιβουπροφαίνη αν έχει κορονοϊό. Παράλληλα με τις γνήσιες ιατρικές συμβουλές, έχουν εξαπλωθεί στο διαδίκτυο (και ειδικά στα social media) ψευδή μηνύματα που στρεβλώνουν τα γεγονότα.

Τόσο η παρακεταμόλη όσο και η ιβουπροφαίνη μπορούν να μειώσουν τον πυρετό και να βοηθήσουν στα συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Ωστόσο, η ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) δεν είναι κατάλληλα για όλους και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, ειδικά για άτομα με άσθμα, καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σοκ από μαρτυρίες γιατρών – Ασθενείς 30 και 40 ετών σε σοβαρή κατάσταση

Κορονοϊός: Τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε και τι να ΜΗΝ κάνουμε – Συνοπτικά και με απλά λόγια

Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε το αυτοκίνητο χωρίς να χαλάσουμε την επένδυση στο εσωτερικό

Κορονοϊός: Τι συνιστά το αγγλικό NHS για ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη

Ο ιστότοπος του NHS είχε αναφέρει πρόσφατα ότι συνιστάται τόσο η παρακεταμόλη όσο και η ιβουπροφαίνη, αλλά από τότε άλλαξε τις συστάσεις του και πλέον αναφέρει ότι «δεν υπάρχει ισχυρή ένδειξη ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να επιδεινώσει τον κορονοϊό (Covid-19) … μέχρι να έχουμε περισσότερες πληροφορίες, πάρτε παρακεταμόλη για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του κορονοϊού, εκτός εάν ο γιατρός σας έχει πει ότι η παρακεταμόλη δεν είναι κατάλληλη για εσάς».

Το NHS λέει επίσης ότι όσοι παίρνουν ήδη ιβουπροφαίνη σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, δεν πρέπει να σταματήσουν να την παίρνουν, χωρίς να τον συμβουλευτούν πρώτα.

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η ιβουπροφαίνη έχει ιδιαίτερη επίδραση στη σοβαρότητα ή τη διάρκεια των συμπτωμάτων που προκαλούνται από τον κορονοϊό (είτε σε υγιή άτομα, είτε σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα) η δρ. Charlotte Warren-Gash, του London School of Hygiene and Tropical Medicine, λέει, ειδικά για τους πιο ευάλωτους ασθενείς, «φαίνεται λογικό να παραμείνουμε στην παρακεταμόλη ως πρώτη επιλογή».

Κορονοϊός: Τι απαντά στις φήμες για την ιβουπροφαίνη ο Σωτήρης Τσιόδρας

Την περασμένη Κυριακή 15/3, ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας της Γαλλίας  Olivier Véran, ότι η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη), που λαμβάνονται συνήθως για την καταπολέμηση του πυρετού, θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης από τον κορωνοϊό: «Σε περίπτωση πυρετού, πάρτε παρακεταμόλη. Εάν λαμβάνετε ήδη αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας», δήλωσε ο υπουργός  Ο.Véran.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να συνηγορούν σε κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, όμως, απηύθυνε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους Έλληνες ασθενείς:

Κορονοϊός: Οι μύθοι γύρω από την ιβουπροφαίνη που εξαπλώθηκαν στο διαδίκτυο

Αλλά, ανεξάρτητα από όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές λανθασμένες και –το χειρότερο- παραπλανητικές πληροφορίες στο διαδίκτυο και στα social media, όπως:

Αυτές οι παραπλανητικές και ψευδείς ιστορίες κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο και σε social media, όπως το Instagram.

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για την ιβουπροφαίνη και τη νόσο Covid-19

Δεν έχει γίνει έρευνα για την ιβουπροφαίνη και τον νέο κορονοϊό (Covid-19).

Ωστόσο, έχουν υπάρξει κάποιες έρευνες για την ιβουπροφαίνη σε σχέση με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, που έχουν δείξει ότι η ιβουπροφαίνη συνδέεται με επιπλοκές και επιδείνωση των συμπτωμάτων. Αλλά δεν έχει εξακριβωθεί αν η καθεαυτή ιβουπροφαίνη είναι που το προκαλεί αυτό, σύμφωνα με τον Paul Little, καθηγητή πρωτοβάθμιας έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον (Αγγλία).

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ιβουπροφαίνης μπορεί να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Ο καθηγητής Parastou Donyai, από το Πανεπιστήμιο του Reading, λέει: «Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποδηλώνουν ότι η χρήση ιβουπροφαίνης κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ασθένειας ή σε άλλες επιπλοκές».

Κορονοϊός και ιβουπροφαίνη: Η εξάπλωση των φημών οδήγησε σε σύγχυση

Οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της ιβουπροφαίνης φαίνεται να εμφανίστηκαν στη Γαλλία, όταν ο Jean-Louis Montastruc, γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τουλούζης, έγραψε στο Twitter: «Σε αυτή την περίοδο του κορονοϊού, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε τον κίνδυνο επιπλοκών των ΜΣΑΦ σε περίπτωση πυρετού ή λοίμωξης».

Ένα επακόλουθο tweet από τον υπουργό Υγείας της Γαλλίας, Olivier Veran, που ανέφερε ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα «θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιβαρυντικό παράγοντα της λοίμωξης» διαμοιράστηκε περισσότερες από 43.000 φορές στο Twitter. Αλλά είπε επίσης ότι όλοι θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς προτού σταματήσουν να τα παίρνουν.

Η έλλειψη σαφούς και ομόφωνης οδηγίας σχετικά με το θέμα αυτό από την ιατρική κοινότητα οδήγησε σε μπερδεμένα μηνύματα και φήμες, που διαδίδονται στο διαδίκτυο.

Ο εργαστηριακός ισχυρισμός του Πανεπιστημίου της Βιέννης, που αναφέρθηκε προηγουμένως, φαίνεται να έχει γίνει… viral τόσο στα αγγλικά όσο και στα γερμανικά social media.

Στα μηνύματα στο Twitter και στο Facebook, τα οποία έχουν εμφανώς κοινοποιηθεί μετά από «τυφλή αντιγραφή και αναπαραγωγή» από τους χρήστες, υπάρχουν αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι «κάποιος έχει έναν γιατρό στην οικογένεια, που έχει πληροφορίες από το εργαστήριο της Βιέννης, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που πέθαναν από τη νόσο Covid-19 είχαν ιβουπροφαίνη στο σύστημά τους». Μερικά μηνύματα υπάρχει ισχυρισμός ότι ο κοροναϊός «ευδοκιμεί στην ιβουπροφαίνη». Η αλήθεια, όμως πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αυτά τα μηνύματα συνήθως ισχυρίζονται ότι προέρχονται από κάποια νεαρή μητέρα, η οποία ισχυρίζεται, ότι το εργαστήριο της Βιέννης είχε ερευνήσει κάποιους θανάτους από τη νόσο Covid-19 στην Ιταλία και διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των θανόντων είχε πάρει αυτοβούλως ιβουπροφαίνη. Το μήνυμα δεν παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία για να υποστηρίξει τα όσα αναφέρει, σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα φαρμακευτικών ειδήσεων aponet.de. «Ένα τέτοιο είδος μηνύματος είναι χαρακτηριστικό των θεωριών συνωμοσίας«, καταλήγει.

Πηγή: https://www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός Διατροφή: Τι να προσέχετε στον χειρισμό και το μαγείρεμα τροφών για να είστε ασφαλείς

Κορωνοϊός: Τα μυστικά για καλό πλύσιμο των χεριών

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης