Η επίμονη δύσπνοια μετά την αρχική ανάρρωση από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, δεν οφείλεται υποχρεωτικώς στις επιπτώσεις του στους πνεύμονες, αναφέρουν επιστήμονες από το Βέλγιο. Σε πολλούς ασθενείς υποδηλώνει ότι η νόσος έχει προκαλέσει βλάβες σε ένα άλλο όργανο: την καρδιά.
Το απρόσμενο αυτό εύρημα παρουσιάστηκε στο συνέδριο ηχοκαρδιογραφίας EuroEcho 2021 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).
Όπως είπαν οι ερευνητές, εξέτασαν ομάδα πασχόντων από παρατεταμένη ή εμμένουσα COVID (long COVID), διαπιστώνοντας ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις εξ αυτών είχαν μειωμένη καρδιακή λειτουργία που τους προκαλούσε δύσπνοια. Ωστόσο κανένας από τους ασθενείς τους δεν αντιμετώπιζε καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα πριν νοσήσει από τον κορωνοϊό.
Τα νέα ευρήματα μπορεί να εξηγούν «γιατί μερικοί ασθενείς με long COVID έχουν δύσπνοια, παρότι οι εξετάσεις πνευμόνων τους είναι φυσιολογικές», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Maria-Luiza Luchian, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Βρυξελλών.
Η νέα μελέτη
Η μελέτη διεξήχθη σε 66 ασθενείς, μέσης ηλικίας 50 ετών. Το 67% από αυτούς ήσαν άνδρες. Όλοι ήσαν υγιείς πριν τους μολύνει ο κορωνοϊός. Οι εθελοντές αυτοί νόσησαν μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2020 και νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο.
Έναν χρόνο μετά το εξιτήριό τους, οι 23 (το 35%) εξακολουθούσαν να αναπτύσσουν δύσπνοια κατά την σωματική προσπάθεια. Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις πνευμόνων και καρδιάς για να βρουν την αιτία του προβλήματος.
Ειδικότερα, εξέτασαν την αναπνευστική λειτουργία τους με σπιρομέτρηση και αξονική τομογραφία πνευμόνων. Τους υπέβαλλαν επίσης σε κλασικό υπερηχογράφημα καρδιάς και σε μία νέα τεχνική που απεικονίζει το μυοκαρδιακό έργο (myocardial work echocardiography). Η τεχνική αυτή παρέχει πιο αναλυτικές πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς.
Όπως έδειξαν οι εξετάσεις, η καρδιακή λειτουργία των εθελοντών με την επίμονη δύσπνοια ήταν σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία. Μάλιστα η συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης καρδιακής λειτουργίας και της επίμονης δύσπνοιας «ήταν σημαντική και ανεξάρτητη», είπε στο συνέδριο η Dr. Luchian.
«Οι απεικονιστικές εξετάσεις καρδιάς έδειξαν πως οι ασθενείς είχαν αδιόρατες βλάβες στον καρδιακό μυ που μπορεί να εξηγούν τη δύσπνοιά τους», πρόσθεσε. «Το ηχοκαρδιογράφημα μυοκαρδιακού έργου μπορεί να αποτελεί νέο εργαλείο για τον έγκαιρο εντοπισμό των καρδιακών ανωμαλιών σε ασθενείς με long COVID. Οι ασθενείς αυτοί ενδεχομένως χρειάζονται πιο συχνή και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση από καρδιολόγο ιατρό. Ωστόσο αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω μελέτες».
Πολλές καρδιοπάθειες
Οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν τη δύσπνοια με την αναπνευστική λειτουργία. Ωστόσο αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα και πολλών καρδιοπαθειών, δήλωσε η Dr. Roshini Malaney, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στέιτεν Άιλαντ, στην πόλη της Νέας Υόρκης. Στις καρδιοπάθειες αυτές συμπεριλαμβάνονται:
- Το έμφραγμα του μυοκαρδίου
- Η καρδιακή ανεπάρκεια
- Η φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα)
«Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός προκαλεί τεράστια φλεγμονή στον οργανισμό», είπε. «Αυτή μπορεί να επιταχύνει μια υφιστάμενη καρδιακή νόσο ή να προκαλέσει την εμφάνιση ενός νέου καρδιολογικού προβλήματος. Ορισμένοι συνυπάρχοντες παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης ή η υπέρταση, μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο».
Σημειώνεται ότι τα επιστημονικά ευρήματα που ανακοινώνονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.
Φωτογραφία: iStock