Iatropedia

Κορωνοϊός: Τι μπορεί να συμβεί αν φοράτε γυαλιά για τη μυωπία

Ενδιαφέροντα ευρήματα από νέα μελέτη. Τι έδειξε για τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Που αποδίδουν οι ερευνητές τα ευρήματά τους. Τι άλλο γνωρίζουμε για το θέμα.

Ενθαρρυντικά ευρήματα για όσους φορούν καθημερινά διορθωτικά γυαλιά, μεσούσης της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, έχει μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσοι φορούν γυαλιά μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να τους μολύνει ο επικίνδυνος ιός. Πόσο μειωμένο; Τουλάχιστον δύο φορές μικρότερο, σε σύγκριση με όσους δεν πάσχουν από μυωπία ή άλλη διαθλαστική ανωμαλία ώστε να φορούν γυαλιά.

Η νέα μελέτη δίνει επίσης μία πιθανή εξήγηση για την προστατευτική δράση των γυαλιών. Όπως είναι γνωστό, ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως από τα μολυσμένα σταγονίδια που εκπέμπουν οι πάσχοντες από αυτόν.

Διαβάστε ακόμα Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με όσους φοράνε γυαλιά καθημερινά

Οι κακές συνήθειες που βλάπτουν σοβαρά τα μάτια

Τα σταγονίδια αυτά απελευθερώνονται γύρω μας με την ομιλία, τον βήχα, το φτάρνισμα, το τραγούδι, τις φωνές. Όταν τα εισπνεύσουμε, μολυνόμαστε και εμείς. Το ίδιο και όταν μολύνουμε τα χέρια μας πιάνοντας μολυσμένα αντικείμενα και ύστερα φέρνοντάς τα στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας.

Τον κύκλο αυτό θα μπορούσαν να σπάνε τα γυαλιά, καθώς οι χρήστες τους ίσως αγγίζουν λιγότερο συχνά το πρόσωπό τους, αναφέρει ο Independent.

Παλαιότερα ευρήματα

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει την συνεχή χρήση διορθωτικών γυαλιών με μειωμένο κίνδυνο μολύνσεως από τον νέο κορωνοϊό. Ανάλογα ευρήματα είχε και παλαιότερη μελέτη στην Κίνα.

Η μελέτη εκείνη είχε δείξει πως γυαλιά λόγω μυωπίας φορούσε μόλις το 6% των 276 ασθενών που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Suizhou Zengdu. Ωστόσο το ποσοστό των χρηστών γυαλιών στην επαρχία Hubei της Κίνας, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, είναι 32%.

Επιπλέον, επιστήμονες από τις ΗΠΑ είχαν προτείνει στον κόσμο να φορά περισσότερο γυαλιά και λιγότερο φακούς επαφής, ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο η επαφή των χεριών με τα μάτια.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 304 ασθενείς που νοσηλεύονταν λόγω του κορωνοϊού σε νοσοκομείο της Βόρειας Ινδίας. Οι 223 από αυτούς ήσαν άνδρες, ενώ η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 10 έως 80 ετών.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια για την όραση και τη χρήση διορθωτικών γυαλιών. Συνολικά το 19% ανέφεραν ότι φορούσαν καθημερινά διορθωτικά γυαλιά. Ωστόσο το συνολικό ποσοστό των Ινδών που φορούν διορθωτικά γυαλιά ανέρχεται σε 40%.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος συνηθίζει:

Ίσως λοιπόν τα γυαλιά μειώνουν τον κίνδυνο να μολυνθούμε από τον κορωνοϊό, επειδή μας εμποδίζουν να αγγίζουμε τόσο συχνά τα μάτια μας, λένε. Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα μέτρα που όλοι πρέπει να λαμβάνουμε, είτε φοράμε γυαλιά είτε όχι, είναι να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας αν πρώτα δεν σαπουνίσουμε/απολυμάνουμε τα χέρια μας.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, ώστε να δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο αναρτήθηκε στον διακομιστή επιστημών Υγείας medRxiv.