Κορονοϊός: Τι παρατήρησαν για την παχυσαρκία στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αρσέλια Γκέρσον-Τζιλ του Ιατρικού Κέντρου Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωξιολογίας «European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases», ανέλυσαν στοιχεία για 3.530 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό. Στην μελέτη συμμετείχαν οι Λεωνίδας Παλαιοδήμος και Δαμιανός Κοκκινίδης του Ιατρικού Κολλεγίου Άλμπερτ Αϊσντάιν της Νέας Υόρκης, καθώς και ο Δημήτρης Καραμάνης του Πανεπιστημίου του Πειραιά.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες, τόσο αυτοί με μέτρια παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος, ή ΔΜΣ άνω του 35) όσο και εκείνοι με σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ άνω του 40), έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά COVID-19, ενώ το ίδιο ισχύει μόνο για τις πολύ παχύσαρκες γυναίκες (με ΔΜΣ άνω του 40).
Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς, ιδίως οι άνδρες και οι πιο ηλικιωμένοι, που πέθαναν από κορονοϊό, είχαν υψηλότερα μέσα επίπεδα της ιντερλευκίνης IL-6 (μίας κυτταροκίνης που αποτελεί δείκτη συστημικής φλεγμονής στο σώμα) σε σχέση με όσους αρρώστησαν λιγότερο σοβαρά. Δεν διαπιστώθηκε, όμως, σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην IL-6 και την παχυσαρκία.
Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και η φλεγμονή μπορεί να παίζει ρόλο στη βαριά νόσο COVID-19 και στον θάνατο, πιθανώς δεν εξηγεί γιατί η παχυσαρκία αποτελεί τόσο σημαντικό παράγοντα κινδύνου, άρα άλλοι βιολογικοί μηχανισμοί ίσως εμπλέκονται στους παχύσαρκους, που τους καθιστούν πιο ευάλωτους στον κορονοϊό.
Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός
Ο ΔΜΣ ορίζεται ως το βάρος ενός ατόμου σε κιλά διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους του ατόμου σε μέτρα (kg/m2). Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 70 κιλά και το ύψος του είναι 1,75 μέτρα θα έχει ΔΜΣ 22,9.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Καμπανάκι για σοβαρή COVID-19 αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πάνω από αυτό το όριο