Κορωνοϊός: Τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε και τι να ΜΗΝ κάνουμε – Συνοπτικά και με απλά λόγια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορωνοϊός
Ο καθένας μας έχει πλέον καταλάβει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία και τη σταθερότητα της κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες, οι συστάσεις, τα μη και τα πρέπει γύρω από τον κορονοϊό, ώστε είναι λογικό να νιώθετε κάποιες φορές χαμένοι.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Τα μυστικά για καλό πλύσιμο των χεριών

Κορωνοϊός: Πότε χρειάζονται πλύσιμο και πότε απολύμανση τα χέρια

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης

Εδώ είναι οι συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι, ώστε ο κορωνοϊός να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα να εξαπλώνεται. Αν ο καθένας μας ξεχωριστά ακολουθεί τα παρακάτω απλά βήματα, τότε όλοι μαζί θα δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται το σύστημα Υγείας και οι επιστήμονες για να περιθάλψουν τους ασθενείς και να δημιουργήσουν το πρώτο εμβόλιο.

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνουμε και τι να μην κάνουμε

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2,  κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση.
  • Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση), επικοινωνούμε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό για ιατρική αξιολόγηση.
  • Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ

  • Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
  • Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
  • Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
  • Δεν προσερχόμαστε σε ιατρό ή σε μονάδα υγείας σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, καταρροή, πυρετός, φαρυγγαλγία).
  • Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).

Πηγή: https://eody.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός LIVE Streaming: Κρούσματα, θάνατοι και όσοι γίνονται καλά – Όλες οι χώρες του κόσμου

Κορωνοϊός και κοινωνική απόσταση: Δείτε με παράδειγμα πόσο σημαντική είναι για να μειωθεί η διασπορά του ιού