Κορωνοϊός: Τι ρόλο παίζουν το σπίτι και οι συνθήκες διαβίωσης στη διασπορά του
Αν θέλετε να μάθετε πόσο κινδυνεύετε να σας μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19, κοιτάξτε πού και με πόσα άτομα συγκατοικείτε. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι συνθήκες διαβίωσης συμβάλλουν στη διασπορά του κορωνοϊού. Και όσο μικρότερο είναι το σπίτι, τόσο το χειρότερο.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως η συγκατοίκηση με πολλά άτομα σε μικρά σπίτια σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ερευνητές εκτιμούν πως η πολυπληθής συγκατοίκηση αποτελεί κύριο λόγο για την δυσανάλογη προσβολή από τον επικίνδυνο ιό των φτωχών και των μειονοτήτων.
«Από τον Μάρτιο έως τώρα, οι περισσότεροι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του 24ωρου στα σπίτια μας. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, οι συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι επιδείνωσαν την εμπειρία της πανδημίας», δήλωσε ο ερευνητής Adam Tinson, από τον βρετανικό οργανισμό The Health Foundation.
Όπως εξήγησε, άλλοι ζουν σε μεγάλα σπίτια με κήπους και άφθονο χώρο για απομόνωση και άλλοι σε μικρά, όπου η αυτοαπομόνωση είναι δύσκολη. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, ο κορωνοϊός μπορεί εύκολα να διασπαρεί, είπε στον Guardian.
Στοιχεία της περιόδου 2019-2020 που δόθηκαν προσφάτως στη δημοσιότητα έδειξαν πως περισσότερα από 830.000 σπίτια στην Αγγλία, ιδίως ενοικιαζόμενα, είχαν υπερπληθυσμό τον περασμένο Μάρτιο. Ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 200.000 σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν από μία δεκαετία.
Υπερπληθυσμός, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαίνει να μην διαθέτει το σπίτι αρκετά υπνοδωμάτια για κάθε ένοικο. Σε τέτοια περίπτωση, είτε κοιμούνται πολλά άτομα μαζί σε ένα υπνοδωμάτιο, είτε κάποιοι κοιμούνται σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. σαλόνι).
Στην Αγγλία, το 8% των νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα ζουν σε συνθήκες υπερπληθυσμού. Το αντίστοιχο ποσοστό στα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα είναι 1%. Τα σπίτια όπου κατοικούν μειονότητες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερπληθυσμού.
«Οι συνθήκες διαβίωσης επηρεάζουν την ικανότητα αυτοπροστασίας από τον νέο κορωνοϊό. Η ενδοοικογενειακή μετάδοση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διασπορά του κορωνοϊού» στην Αγγλία, τόνισε ο κ. Tinson.
Πλήγμα και για την ψυχική υγεία
Ωστόσο ο κορωνοϊός δεν είναι η μοναδική απειλή για όσους ζουν σε συνθήκες υπερπληθυσμού. Κινδυνεύει και η ψυχική υγεία τους, σύμφωνα με προγενέστερη έρευνα του ίδιου Οργανισμού.
Η έρευνα εκείνη είχε πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο lockdown στην Αγγλία, τον περασμένο Απρίλιο. Όπως είχε δείξει, το 39% των ατόμων που ζούσαν σε μικρά σπίτια με πολλούς συγκατοίκους, αντιμετώπιζαν εντεινόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους ζούσαν σε σπίτια χωρίς υπερπληθυσμό ήταν 29%.
«Η χρόνια έλλειψη ποιοτικών συνθηκών διαβίωσης πλήττει την ψυχική υγεία. Και αυτό έχει επιδεινωθεί στην διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε ο κ. Tinson.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών που είχαν δείξει ότι η θνησιμότητα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι υψηλότερη στις περιοχές με τον μεγαλύτερο υπερπληθυσμό στα σπίτια.