Iatropedia

Κορωνοϊός: Τι σχέση έχει η χοληστερίνη με τον κίνδυνο μόλυνσης

Καθώς ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει την επέλασή του στον πλανήτη, οι επιστήμονες βρίσκουν διαρκώς νέα δεδομένα για το πως επηρεάζει ο τρόπος ζωής μας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ορισμένοι καρδιομεταβολικοί παράγοντες που συσχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής, όπως τα επίπεδα σακχάρου και η χοληστερόλη στο αίμα, μπορεί να επηρεάζουν τις πιθανότητες που έχουμε να μας μολύνει ο νέος κορωνοϊός, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Από τους παράγοντες αυτούς, ένας από τους ισχυρότερους είναι η χοληστερόλη, μία μορφή της οποίας φαίνεται πως δρα προστατευτικά έναντι της νόσου Covid-19.

Διαβάστε ακόμα Κορονοϊός: Πώς συνδυάζεται η χοληστερίνη με την COVID-19

Χοληστερόλη: Ποια τρόφιμα την ρίχνουν, ποια την ανεβάζουν

Στη μελέτη εντάχθηκαν περισσότεροι από 9.000 εθελοντές, ηλικίας άνω των 40 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους βασικούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας τους, δηλαδή:

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες συνέκριναν τους εθελοντές που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με εκείνους που βρέθηκαν αρνητικοί. Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές που βρέθηκαν θετικοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος και να πάσχουν από τύπου ΙΙ διαβήτη. Αυτοί οι εθελοντές διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτωματική νόσο Covid-19 και είχαν αυξημένες πιθανότητες:

Αντιθέτως, οι εθελοντές που βρέθηκαν αρνητικοί ήταν πιθανότερο να διαθέτουν υψηλά επίπεδα καλής (HDL) χοληστερόλης στο αίμα. Ήταν επίσης πιθανότερο να έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

«Ορισμένοι βασικοί καρδιομεταβολικοί παράγοντες φαίνεται να δρουν επιβαρυντικά έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Άλλοι όμως φαίνεται πως μας καθιστούν λιγότερο επιρρεπείς στη μόλυνση από τον επικίνδυνο ιό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Charles Hong, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής Καρδιολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ.

Και συνέχισε: «Η μελέτη μας δεν είχε σχεδιασθεί για να βρει ποιοι παράγοντες είναι η αιτία που κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν από τον κορωνοϊό και άλλοι όχι. Ωστόσο οι παράγοντες που εξετάσαμε επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού».

Πότε είναι φυσιολογική η HDL

Ειδικά η καλή χοληστερόλη (η HDL) έχει αντιφλεγμονώδεις και ανοσολογικές ιδιότητες. Πιθανώς γι’ αυτό τα αυξημένα επίπεδά της βρέθηκε να δρουν προστατευτικά εναντίον της λοίμωξης Covid-19.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης πρέπει να είναι:

Πρακτικά, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι «ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι πολύ σημαντικός εν μέσω της πανδημίας», τόνισε ο Dr. Hong. «Εξίσου σημαντικό είναι όμως να αυξηθεί και η HDL χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τακτική άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και τα αβοκάντο».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One.