Iatropedia

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με το εμβόλιο COVID-19 στους νεφροπαθείς

Η μεγάλη πλειονότητα των νεφροπαθών που κάνουν αιμοκάθαρση- αλλά όχι όσων έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού- αναπτύσσουν ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, σύμφωνα με μια νέα μικρή γαλλική επιστημονική μελέτη.

Ο εμβολιασμός οδηγεί επίσης, πέρα από την παραγωγή αντισωμάτων, στην ισχυρή ανοσιακή απόκριση σε επίπεδο Τ-λεμφοκυττάρων έναντι του κορονοϊού σε όλους τους νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, καθώς και σε περισσότερους από τους μισούς μεταμοσχευμένους (σχεδόν σε έξι στους δέκα).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ντομινίκ Μπερτράν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ρουέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JASN της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για δέκα ασθενείς σε χρόνια αιμοκάθαρση (αιμοδιάλυση) και άλλους 45 που είχαν κάνει μεταμόσχευση νεφρού. Όλοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Μετά τη δεύτερη δόση το 89% -οι εννέα στους δέκα- ασθενείς σε αιμοκάθαρση και μόνο το 18% των μεταμοσχευμένων ανέπτυξαν αντισώματα κατά του κορονοϊού. Η διαφορά ήταν μικρότερη (100% και 58% αντίστοιχα), όσον αφορά την κυτταρική ανοσία.

Η ανοσιακή απόκριση φάνηκε να επηρεάζεται από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που έπαιρναν οι μεταμοσχευμένοι, με μερικά φάρμακα να επηρεάζουν περισσότερο από ό,τι άλλα.

«Το εμβόλιο COVID-19 φαίνεται αποτελεσματικό στα άτομα που κάνουν αιμοδιάλυση, συνεπώς ο εμβολιασμός πρέπει να συνιστάται σαφώς σε αυτούς τους ασθενείς. Αντίθετα, η χαμηλή ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων που παρατηρήθηκε στους μεταμοσχευμένους, είναι ανησυχητική. Πάντως, τα αντισώματα δεν αποτελούν το πλήρες φάσμα της προστασίας που πυροδοτείται από το εμβόλιο, καθώς η κυτταρική ανοσία είναι πιθανότατα επίσης πολύ σημαντική», επεσήμανε ο δρ Μπερτράν.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ