Iatropedia

Κορωνοϊός: Τι θα συμβεί αν αυξηθεί η χρήση μάσκας κατά 30%. Τι έδειξε νέα έρευνα

Τι έδειξε η μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε πραγματικές συνθήκες. Πόσο επηρεάστηκε η μετάδοση του κορωνοϊού και πόσο τα κρούσματα της Covid-19.

Τα καλύτερα και πιο πειστικά ευρήματα για την αξία που έχουν οι προστατευτικές μάσκες στην αντιμετώπιση της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, διαθέτει πλέον στα χέρια της η επιστημονική κοινότητα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Yale, το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ (UCB) πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη σε πραγματικές συνθήκες για τις επιδράσεις της μάσκας όχι μόνο στην μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά και στα κρούσματα της Covid-19.

Η μελέτη διεξήχθη σε 600 χωριά του Μπαγκλαντές, όπου η χρήση μάσκας ήταν σποραδική πριν από την έναρξή της. Από το Νοέμβριο 2020 έως τον Απρίλιο 2021, οι ερευνητές μοίραζαν δωρεάν προστατευτικές μάσκες πόρτα-πόρτα σε σχεδόν 178.000 χωρικούς. Τους ενημέρωναν επίσης προφορικά για την προστασία που παρέχουν έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στη συνέχεια, την σκυτάλη της ενημέρωσης έπαιρναν οι τοπικοί ηγέτες τους.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι ερευνητές παρακολουθούσαν άλλους 163.000 χωρικούς, στους οποίους δεν έγινε καμία παρέμβαση. Συνολικά, εντάχθηκαν στο ερευνητικό πρόγραμμα 342.126 χωρικοί.

Τα ευρήματα

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στο Μπαγκλαντές από τον Μάρτιο του 2020, αλλά η εφαρμογή της είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Όπως έδειξε η μελέτη, μόλις το 13% των χωρικών φορούσαν εξ αρχής μάσκα. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 28,8% στην ομάδα που ενημερώθηκε και εφοδιάστηκε με μάσκες.

Στην ίδια ομάδα, το ποσοστό των θετικών αποτελεσμάτων στα τεστ του κορωνοϊού μειώθηκε κατά 9,3%. Επιπλέον, μειώθηκαν κατά 11,9% οι ασθενείς με συμπτωματική μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Οι μειώσεις αυτές παρατηρήθηκαν εντός χρονικού διαστήματος 10 εβδομάδων και συνεχίστηκαν μετά το τέλος της παρέμβασης.

Η σημασία τους

«Η νέα μελέτη, αν και διεξήχθη στον πραγματικό κόσμο, έχει τον τύπο της τυχαιοποιημένης δοκιμής, που είναι πιο αξιόπιστος στην ερευνητική διαδικασία», σχολιάζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Λίνα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ).

Και συνεχίζουν: «Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν με 30% αύξηση στη χρήση μάσκας. Επομένως, συμπεραίνεται ότι θα ήταν ακόμη καλύτερα, εάν το ποσοστό αύξησης της χρήσης ήταν μεγαλύτερο».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η νέα μελέτη είχε δύο ακόμα σημαντικά ευρήματα. Όπως έδειξε, οι μάσκες μείωσαν σημαντικά τη συμπτωματική λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Επιπλέον, οι χειρουργικές μάσκες απεδείχθη ότι ήταν πιο αποτελεσματικές από τις υφασμάτινες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πριν από την παρούσα μελέτη έχουν διεξαχθεί άλλες, μικρότερες σε εργαστήρια και κλινικές. Η νέα μελέτη, όμως, είναι «η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή, η οποία μάλιστα έγινε σε πραγματικές συνθήκες κοινότητας».

Η μελέτη αυτή «απέδειξε τη σημασία της χρήσης μάσκας στην καταπολέμηση της πανδημίας» που προκαλεί ο κορωνοϊός. Απέδειξε, επίσης, γενικότερα «τη σημασία της επιμονής των επιστημόνων στην έγκυρη ενημέρωση της κοινωνίας. Είναι υποχρέωση όλων μας», καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock