Η κύρια εξέταση που χρησιμοποιείται για να ανιχνευθεί ο κορωνοϊός Covid-19 είναι τόσο ευαίσθητη, ώστε μπορεί να εντοπίζει και θραύσματα από νεκρούς ιούς, λένε βρετανοί επιστήμονες. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ένα θετικό μοριακό τεστ δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως κάποιος είναι μεταδοτικός.
Όπως αναφέρει το BBC, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχει μολύνει ο κορωνοϊός είναι μεταδοτικοί για περίπου μία εβδομάδα. Ωστόσο μπορεί να βγαίνουν θετικοί στο μοριακό τεστ για εβδομάδες αργότερα.
Οι ερευνητές λένε πως αυτό εξηγείται επειδή το τεστ ανιχνεύει και θραύσματα των νεκρών κορωνοϊών.
Ο Dr. Carl Heneghan, καθηγητής Τεκμηριωμένης Ιατρικής (Evidence-based Medicine) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εκτιμά πως τα τεστ πρέπει να σταματήσουν να βγάζουν τα αποτελέσματά τους αναλόγως μόνο με το αν ανιχνεύεται ο κορωνοϊός ή όχι.
Όπως εξηγεί, πρέπει να έχουν ένα όριο ιϊκού φορτίου, ούτως ώστε να μην εξάγεται θετικό αποτέλεσμα από πολύ μικρές συγκεντρώσεις του ιού. Ο Dr. Heneghan πιστεύει επίσης ότι τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα εξηγούν γιατί σε μερικές περιοχές αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού, αλλά όχι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ο Dr. Heneghan και οι συνεργάτες του στο Κέντρο Τεκμηριωμένης Ιατρικής της Οξφόρδης βασίζουν τις εκτιμήσεις τους στην επανεξέταση στοιχείων από 25 προγενέστερες μελέτες. Σε αυτές, δείγματα κορωνοϊών από θετικά μοριακά τεστ είχαν τοποθετηθεί σε δισκάκια στο εργαστήριο (τρυβλία καλλιέργειας Petri). Το τρυβλίο πέτρι είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο, μέσα στο οποίο καλλιεργούνται οι μικροοργανισμοί.
Τα θετικά δείγματα από το μοριακό τεστ είχαν τοποθετηθεί στα τρυβλία για να εξακριβωθεί αν ο κορωνοϊός θα πολλαπλασιαζόταν ή ήταν ανενεργός. Αυτό είναι σημαντικό, διότι ο νεκρός κορωνοϊός δεν αναπτύσσεται ούτε στο εργαστήριο, ούτε σε ανθρώπους.
Ψευδώς θετικό αποτέλεσμα στο PCR
Το μοριακό τεστ είναι η εξέταση rt-PCR, στην οποία χρησιμοποιούνται ειδικά χημικά για να ενισχυθεί το γενετικό υλικό (RNA) του κορωνοϊού και να μπορέσει να μελετηθεί.
Ωστόσο όταν κάνει κάποιος αυτό το τεστ, παίρνει μόνο μία απάντηση «ναι» ή «όχι». Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την ποσότητα του ιϊκού φορτίου στο δείγμα του, ούτε για το αν πρόκειται για ενεργή λοίμωξη. Ένας άνθρωπος που εκπέμπει μεγάλες συγκεντρώσεις του κορωνοϊού και ένας με θραύσματα νεκρών ιών θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, γράφει το BBC.
Ο Dr. Heneghan τόνισε πως αυτού του είδους τα ψευδή αποτελέσματα θα μπορούσαν να περιοριστούν με την θέσπιση ορίων για τις συγκεντρώσεις του κορωνοϊού.
Δεν υπάρχει αρκετή βεβαιότητα
Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με τις απόψεις αυτές. Ο Ιταλός καθηγητής Francesco Venturelli, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει αρκετή βεβαιότητα» για το πόσο καιρό παραμένει μεταδοτικός ο κορωνοϊός στη φάση της ανάρρωσης από τη λοίμωξη. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι στο 10% των ασθενών ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι βιώσιμος οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης, είπε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Peter Openshaw από το Imperial College του Λονδίνου (ICL), τόνισε ότι το μοριακό τεστ PCR έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία στην ανίχνευση «υπολειπόμενου γενετικού υλικού».
«Αυτό όμως δεν αποτελεί ένδειξη αναποτελεσματικότητας», τόνισε. Και πρόσθεσε πως οι γιατροί γνωρίζουν ότι οι ασθενείς «είναι απίθανο να παραμένουν μεταδοτικοί πέραν της 10ης ημέρας της νόσου».