Ο κορονοϊός δεν πλήττει όλους τους ασθενείς το ίδιο. Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα δείχνει πιθανότατα ότι θα περάσετε ήπια COVID-19.
Κορονοϊός: Η ανοσμία εμφανίζεται στο 86% των ήπιων περιπτώσεων COVID-19
Συγκεκριμένα, περίπου το 86% των ασθενών με ήπια COVID-19 χάνουν την αίσθηση της όσφρησης (ανοσμία) και της γεύσης (αγευσία), αλλά τις ανακτούν εντός έξι μηνών, σύμφωνα με νέα μελέτη σε πάνω από 2.500 ασθενείς από 18 ευρωπαϊκά νοσοκομεία.
Η αίσθηση της όσφρησης επανεμφανίστηκε μετά από 18 έως 21 ημέρες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την μελέτη. Αλλά περίπου το 5% των ασθενών δεν είχε ανακτήσει την οσφρητική λειτουργία έξι μήνες αφότου νόσησε με COVID-19.
Η ανοσμία, η οποία είναι απώλεια μυρωδιάς, έχει ήδη διακριθεί ως πρώιμο σημάδι COVID-19. Μπορεί να συμβεί χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, ούτε καν βουλωμένη μύτη.
«Η ανοσμία, ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς που τελικά βρέθηκαν θετικοί για τον κορονοϊό, χωρίς να έχουν άλλα συμπτώματα«, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Αυχένα.
Κορονοϊός: Τι έδειξε η έρευνα για τις μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις COVID-19
Συγκριτικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 4-7% των ασθενών με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα COVID-19 έχασαν την ικανότητά τους να μυρίζουν και να γεύονται.
- Οι ασθενείς με μέτριας έντασης συμπτώματα είχαν “κλινικά συμπτώματα πνευμονίας”, ανέφερε η μελέτη, όπως βήχας, πυρετός και δυσκολία στην αναπνοή.
- Εκείνοι με σοβαρή μορφή της νόσου υπέφεραν από σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια και είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ηλικιωμένοι και είχαν υπέρταση, διαβήτη, καθώς και γαστρικές, νεφρικές, αναπνευστικές, καρδιακές, ηπατικές και νευρολογικές διαταραχές.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Internal Medicine, έδειξε υψηλότερο ποσοστό δυσλειτουργίας της οσφρητικής λειτουργίας σε νεότερους ασθενείς σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους, αλλά αυτή η σχέση χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, ανέφεραν οι ερευνητές.
Προσοχή: Η ανοσμία είναι κοινό σύμπτωμα σε πολλές ασθένειες
Κάθε αναπνευστικός ιός, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, επηρεάζει προσωρινά την όσφρηση και τη γεύση, μερικές φορές ακόμη και μόνιμα.
Το πόσο μεγάλο θα είναι το οίδημα στην μύτη από τον κάθε ιό μπορεί να εμποδίσει τα σωματίδια που έχουν κάποια οσμή να φτάσουν μέχρι την κορυφή της μύτης όπου βρίσκεται το οσφρητικό νεύρο. Όταν το πρήξιμο μειωθεί, η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να επιστρέψει.
Ωστόσο, υπάρχουν επίσης νευροτοξικοί ιοί, μερικοί από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία του κοινού κρυολογήματος. Εάν ο ιός είναι νευροτοξικός, αυτό σημαίνει ότι βλάπτει το οσφρητικό νεύρο και το καθιστά ουσιαστικά μη λειτουργικό. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς μπορούν να ανακτήσουν την όσφρηση όσο περνάει ο χρόνος, αλλά μερικές φορές είναι μια μόνιμη απώλεια.
Εκτός από το κρυολόγημα και τη γρίπη, άλλες αιτίες απώλειας όσφρησης περιλαμβάνουν ρινικούς πολύποδες, όγκους, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον και τραυματική εγκεφαλική βλάβη ή τραύμα στο κεφάλι.
- Η απώλεια της γεύσης συνδέεται συνήθως με την απώλεια της οσμής, επειδή βασιζόμαστε στην όσφρηση για να προσδιορίσουμε γεύσεις.
- Αλλά μπορεί επίσης να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι: oρισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση.
- Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορούν σίγουρα να διαταράξουν τη γεύση.
- Και φυσικά υπάρχει και η φυσική βλάβη, όπως στην περίπτωση που κάποια νεύρα ίσως κοπούν κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών χειρουργικών επεμβάσεων.
Πηγές: https://edition.cnn.com, https://www.entnet.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Πώς φαίνεται αν ένα εξάνθημα είναι σύμπτωμα COVID-19
Κορονοϊός: Πώς να αλλάξεις γνώμη σε όσους πεισματικά αρνούνται να τηρήσουν τα μέτρα
Κορονοϊός: Αν έχω ήδη περάσει την COVID-19, γίνεται να κολλήσω ξανά;
Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα στην 1η εβδομάδα και ποια στη 2η δείχνουν ότι έχεις την μακρά COVID-19
Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν σας μυρίζει ψάρι, θείο, ή καμένο. Νέο σύμπτωμα λένε οι ειδικοί