Κορωνοϊός: Βλάπτει σοβαρά τους νεφρούς – Για επιδημία αιμοκαθάρσεων μιλούν οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
VHL
Ανησυχητικά ευρήματα από μελέτη στη Νέα Υόρκη. Σημαντικό ποσοστό ασθενών με Covid-19 παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες στους νεφρούς. Σε μία στις πέντε περιπτώσεις απαραίτητη η αιμοκάθαρση. Κίνδυνος και για τη ζωή των ασθενών.

Σαν να μην έφταναν οι γνωστές επιπτώσεις που έχει ο κορωνοϊός Covid-19 στον οργανισμό, μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να βλάψει σοβαρά τους νεφρούς, αυξάνοντας τις πιθανότητες να χρειασθούν οι ασθενείς αιμοκάθαρση.

Μάλιστα οι ερευνητές προειδοποιούν τους γιατρούς ότι πρέπει να προετοιμαστούν για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων χρόνιας νεφρικής νόσου, εξαιτίας της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Από τις αρχές της πανδημίας είχε διαφανεί ότι οι νεφροί αποτελούν όργανα-στόχους του κορωνοϊού. Μελέτες σε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ έδειχναν πως ο κορωνοϊός μπορούσε να βλάψει σοβαρά τους νεφρούς. Ωστόσο η συχνότητα αυτών των βλαβών παρουσίαζε μεγάλη διακύμανση από μελέτη σε μελέτη.

Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 3.993 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης. Όλοι τους έπασχαν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η ηλικία τους ήταν 18 ετών και άνω, ενώ νοσηλεύθηκαν μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 30 Μαΐου 2020.

Οι 1.835 από τους ασθενείς (ποσοστό 46%) ανέπτυξαν οξεία νεφρική βλάβη (AKI). Οι 347 από αυτούς (το 19%), χρειάσθηκαν τελικά αιμοκάθαρση.

Συνολικά, από τους 3.993 ασθενείς οι 976 (το 24%) χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική. Από αυτή την υποομάδα ασθενών, το 76% (οι 745) παρουσίασαν οξεία νεφρική βλάβη.

Οι νεφροί των ασθενών αυτών παρουσίασαν δυσλειτουργία μέσα σε 1 ημέρα από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Όσοι χρειάσθηκαν αιμοκάθαρση, την άρχισαν 3 ημέρες κατά μέσον όρο μετά τη διάγνωση του νεφρολογικού προβλήματος.

Η έκβαση των ασθενών

Από τους 1.835 ασθενείς με οξεία νεφρική βλάβη, μόνο οι 832 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Κατά το εξιτήριο, το 65% (οι 541 από τους 832) είχαν αναρρώσει από το νεφρολογικό πρόβλημα. Ωστόσο το 35% είχαν πια οξεία νεφρική νόσο.

Δυστυχώς, η θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών που παρουσίασαν οξεία νεφρική βλάβη έφτασε το 50%. Στους ασθενείς χωρίς νεφρολογικές επιπλοκές ήταν μόλις 8%. Μόνο το 30% των ασθενών που εκδήλωσαν οξεία νεφρική βλάβη επέζησαν και ανέκτησαν τη νεφρική λειτουργία τους.

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις μακροπρόθεσμες νεφρολογικές επιπλοκές που θα έχει ο κορωνοϊός», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Girish Nadkarni, επίκουρος καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Νοσοκομείου Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Και συνέχισε: «Μπορεί να επίκειται επιδημία νεφροπάθειας μετά τη λοίμωξη Covid-19. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ραγδαία αύξηση των αναγκών σε αιμοκάθαρση και πιθανώς σε  μεταμοσχεύσεις νεφρών».

«Υπό το φως των νέων δεδομένων, η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η έγκαιρη διάγνωση του νεφρολογικού προβλήματος», πρόσθεσε. «Πρέπει επίσης να βρούμε τρόπους για να σταματάμε την εξέλιξή του. Ήδη, τα κρούσματα οξείας νεφρικής βλάβης είναι πρωτόγνωρα και η ανάγκη για αιμοκάθαρση, τεράστια. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει να προετοιμαστούν και γι’ αυτή τη νέα επιδημία».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Society of Nephrology.