Iatropedia

Κορωνοϊός: Βρετανός θεραπεύτηκε από την COVID μετά από 411 ημέρες μόλυνσης

Ποιος κορωνοϊός είχε μολύνει τον ασθενή και πότε. Πως κατόρθωσαν τελικά να τον θεραπεύσουν οι γιατροί. Σε τι διαφέρει η εμμένουσα COVID (long COVID) από την συνεχή COVID που είχε αυτός ο ασθενής.

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν επιτέλους να θεραπεύσουν έναν 59χρονο, ο οποίος επί 411 ημέρες νοσούσε από COVID. Ο άνδρας είχε εξασθενημένο ανοσοποιητικό όταν τον μόλυνε ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν μπορούσε να απαλλαγεί από αυτόν.

Η συνεχής λοίμωξη από τον επικίνδυνο ιό είναι εντελώς διαφορετική από την εμμένουσα COVID-19 (long COVID) και από τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Στην εμμένουσα COVID-19 οι ασθενείς έχουν επίμονα συμπτώματα, αλλά αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ. Στις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, τους μολύνει εκ νέου κάποιος κορωνοϊός – είτε ο ίδιος είτε διαφορετικός.

Στη συνεχή λοίμωξη, όμως, ο αρχικός κορωνοϊός δεν «φεύγει» από τον οργανισμό τους. Έως στιγμής αυτό έχει παρατηρηθεί μόνο σε μικρό αριθμό ασθενών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν θετικά αποτελέσματα στα διαγνωστικά τεστ για μήνες ή και χρόνια, με τη λοίμωξη «να «βράζει» αδιάκοπα στον οργανισμό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος Dr. Luke B. Snell, ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου.

Η συνεχής παρουσία του ιού στον οργανισμό των ασθενών είναι πολύ επικίνδυνη. Στις σχεδόν μισές περιπτώσεις προκαλεί χρόνια προβλήματα, όπως η φλεγμονή στους πνεύμονες.

Ο Dr. Snell και οι συνεργάτες του εξηγούν στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases πως κατόρθωσαν να θεραπεύσουν τον ασθενή, αποκωδικοποιώντας το γενετικό υλικό του ιού που τον είχε μολύνει, ώστε να βρουν την κατάλληλη θεραπεία.

Κορωνοϊός του 2020

Όπως εξηγούν, ο 59χρονος σήμερα άνδρας έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Ο κορωνοϊός τον μόλυνε μετά την μεταμόσχευση, όταν έπαιρνε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος.

Ο άνδρας έβγαινε θετικός στα διαγνωστικά τεστ από τον Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2022. Οι γιατροί του ήθελαν να εξακριβώσουν εάν είχε μολυνθεί πολλές φορές ή ο κορωνοϊός του είχε προκαλέσει συνεχή λοίμωξη. Έτσι, ανέλυσαν το γενετικό υλικό του ιού του.

Όπως διαπίστωσαν, ο άνδρας ήταν μολυσμένος από μια πρώιμη μορφή της παραλλαγής Β.1 που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Η παραλλαγή αυτή επικρατούσε στα τέλη του 2020. Έκτοτε, όμως, έχει αντικατασταθεί από νεότερες.

Επειδή έφερε μία τόσο πρώιμη παραλλαγή, οι ερευνητές του χορήγησαν συνδυασμό δύο φαρμάκων που ήταν αποτελεσματικά κατά την έναρξη της πανδημίας. Τα φάρμακα αυτά ήταν τα μονοκλωνικά αντισώματα casirivimab και imdevimab.

Όπως έχει συμβεί με τις περισσότερες ανάλογες θεραπείες, ο συνδυασμός αυτός δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως. Και αυτό διότι δεν είναι αποτελεσματικός έναντι των νεότερων παραλλαγών (όπως η Όμικρον) που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Εν τούτοις, ο εν λόγω συνδυασμός κατόρθωσε να θεραπεύσει τον 59χρονο.

Και άλλο περιστατικό

Η ίδια ερευνητική ομάδα περιγράφει σε άλλο άρθρο της την περίπτωση ενός άλλου άνδρα, 60 ετών, τον οποίο μόλυνε ο κορωνοϊός τον Απρίλιο του 2022.

Ο άνδρας αυτός εξακολουθούσε να είναι σοβαρά άρρωστος τον Αύγουστο. Οι γιατροί του είχαν χορηγήσει κάθε πιθανή θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά δεν ανταποκρινόταν σε καμία. «Πραγματικά πιστεύαμε ότι θα πεθάνει», είπε ο Dr. Snell.

Έτσι, αποφάσισαν να του χορηγήσουν έναν συνδυασμό θεραπειών που δεν είχε ξαναδοκιμαστεί ποτέ. Του χορήγησαν μέσω ρινικού σωλήνα το φάρμακο Paxlovid μαζί με ρεμδεσιβίρη.

Το Paxlovid περιέχει τις δραστικές ουσίες νιρματρελβίρη και ριτοναβίρη. Είναι το φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για να μην τους αρρωστήσει βαριά ο κορωνοϊός. Η ρεμδεσιβίρη (Veklury) είναι αντιϊικό φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς με σοβαρή COVID που χρειάζονται νοσηλεία.

«Παραδόξως, ο συνδυασμός θεράπευσε τον ασθενή μας. Ίσως στο εγγύς μέλλον να είναι αυτός ο τρόπος για να αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τις πολύ δύσκολες, επίμονες λοιμώξεις», τόνισε ο Dr. Snell.

Φωτογραφία: iStock