[ Κορονοϊός ] Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, να γλιτώσουν από τις χειρότερες επιπτώσεις του κορονοϊού.
Κορονοϊός: Ο ψευδάργυρος ως βασικό στοιχείο
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από γιατρούς και ερευνητές από το Νοσοκομείο del Mar, το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Hospital del Mar και από το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, με επικεφαλής τον δρ. Robert Güerri.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα ψευδαργύρου σε 249 ενήλικες ασθενείς που έλαβαν θεραπεία στο κέντρο μεταξύ 9 Μαρτίου και 1ης Απριλίου 2020, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς κατά την εισαγωγή ήταν πυρετός, βήχας και δύσπνοια. Ανέλυσαν τα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα τους και εξέτασαν δείγματα αίματος με χαμηλά επίπεδα του εν λόγω μετάλλου.
«Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό στοιχείο για μια σειρά βιολογικών διαδικασιών και τα μειωμένα επίπεδα στον οργανισμό προκαλούν αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση. Δεδομένης των συννοσηρότητας που σχετίζονται με την ανεπάρκεια ψευδαργύρου και των ανοσορρυθμιστικών και αντιιικών δράσεών του, τα επίπεδα ψευδαργύρου και τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19”, λέει ο δρ. Güerri σε σχετική δήλωση.
Κορονοϊός: Υψηλότερη θνησιμότητα σε ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας στους τέσσερις ασθενείς είχε χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επίσης ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου ήταν σημαντικά υψηλότερα σε ασθενείς που επέζησαν της COVID-19 σε σχέση με εκείνους που πέθαναν.
Επιπλέον, ένας στους πέντε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου πέθανε.
«Αποδείξαμε τη σημασία των επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα των ασθενών ως επιπρόσθετο προγνωστικό παράγοντα της έκβασης της COVID-19, καθώς και ως εν δυνάμει θεραπευτικό εργαλείο.
Ως εκ τούτου, προτείνουμε αυτή την μεταβλητή ως νέα παράμετρο για την πρόβλεψη της εξέλιξης των ασθενών και προτείνουμε την έναρξη κλινικών δοκιμών σχετικά με τα συμπληρώματα ψευδαργύρου σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα, οι οποίοι έχουν νοσηλευθεί με COVID-19 και την εφαρμογή προγραμμάτων για τη χορήγηση συμπληρωμάτων στις πιο ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου για την μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας”, λέει ο δρ. Güerri.
Πηγή: https://www.news24.com, https://www.eurekalert.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Αυτό είναι το καλύτερο υλικό για τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου που έχουμε όλοι
Κορονοϊός: Τι ισχύει με τη 2η δόση εμβολίου για όσους έχουν ήδη περάσει την COVID-19
Κορονοϊός: Αυτά τα 4 υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
Κορονοϊός: Αυτή είναι η αλήθεια για τα συμπληρώματα βιταμίνης D