Δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου ήταν το 2022 η χώρα μας, ανακοίνωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC). Η χώρα μας ήταν επίσης δεύτερη σε αριθμό θανάτων από τη νόσο.
Διαβάστε ακόμα Καμπανάκι από το ECDC: Ο ιός του Δυτικού Νείλου «σάρωσε» το 2022 την Ελλάδα
Πώς μπορεί, όμως, να αντιληφθεί κάποιος ότι έχει μολυνθεί από τον ιό; Τι συμπτώματα μπορεί να εκδηλώσει; Και πότε πρέπει να ανησυχήσει;
Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σχεδόν οκτώ στους δέκα ανθρώπους που μολύνει ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Το σχεδόν 20%, όμως, παρουσιάζουν ήπια νόσο η οποία εκδηλώνεται με:
- Πυρετό
- Γενικευμένη αδυναμία
- Πονοκέφαλο
- Πόνους στο σώμα
Ενδέχεται επίσης να εκδηλώσουν πρόσθετα συμπτώματα, όπως:
- Εξάνθημα
- Ναυτία
- Εμέτους
- Διάρροιες
- Έντονη ανορεξία
- Κοιλιακό πόνο
- Λεμφαδενοπάθεια
Τα σοβαρά περιστατικά
Ωστόσο μερικοί ασθενείς (ποσοστό κάτω από 1% του συνόλου) εμφανίζουν σοβαρή νόσο όταν μολυνθούν από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η σοβαρή νόσος προσβάλλει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας:
- Εγκεφαλίτιδα
- Μηνιγγίτιδα ή
- Παράλυση
Στη σοβαρή νόσο η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Μπορεί ακόμα να αναπτυχθούν μόνιμες νευρολογικές διαταραχές, ενώ μερικοί ασθενείς χάνουν τελικά τη ζωή τους.
Αυτό που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αρκετό καιρό μετά το τσίμπημα. Συνήθως μεσολαβούν από 2 έως 14 ημέρες.
Στις πληθυσμιακές ομάδες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά συμπεριλαμβάνονται:
- Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών
- Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό (ανοσοκαταστολή)
- Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα
Φωτογραφία: iStock