Δυναμική επανεμφάνιση έχει κάνει ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία όπου αρκετοί άνθρωποι μολύνθηκαν από κουνούπια και νόσησαν εξαιτίας του. Έχουν επίσης αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά στο Κιλκίς, την Ημαθία, τη Χαλκιδική και τη Λάρισα.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του ΕΟΔΥ, έχουν νοσήσει συνολικώς 25 άτομα, τα 19 από τα οποία παρουσίασαν νευρολογικές εκδηλώσεις (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση). Σε κάθε περιστατικό με νευρολογική προσβολή, όμως, αντιστοιχούν περίπου 140 περιστατικά που ήταν ασυμπτωματικά ή με πολύ ήπια νόσο. Επομένως, ο αληθινός αριθμός των περιστατικών είναι πολύ υψηλότερος.
Η αυτοπροστασία από τα κουνούπια ασφαλώς είναι σημαντική για να αποφύγουμε τη μόλυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου ή άλλα παθογόνα που μπορεί να μεταφέρουν. Ωστόσο δεν αρκεί να βάζουμε μακριές μπλούζες και να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά. Πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα στον κήπο και στο σπίτι μας, ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν την συγκέντρωση κουνουπιών. Ο ΕΟΔΥ έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να τα καταφέρουμε.
Μπαλκόνια, αυλές, κήποι
Οι χώροι όπου ζουν και αναπαράγονται τα κουνούπια κατά κανόνα είναι υπαίθριοι. Για να μειωθεί ο πληθυσμός τους, πρέπει να μειωθούν τα σημεία όπου εναποθέτουν τα αυγά τους. Ο ΕΟΔΥ συνιστά τα εξής:
- Μην αφήνετε στάσιμα νερά. Δεν πρέπει να αφήνετε σε μπαλκόνια, αυλές ή κήπους δοχεία (π.χ. λεκάνες, βάζα, γλάστρες, πιατάκια γλαστρών, κουβάδες, παλιά λάστιχα κ.λπ.) με στάσιμο νερό. Αν πρέπει να υπάρχει νερό, πρέπει να το ανανεώνετε μία φορά την εβδομάδα, διατηρώντας το στο μεσοδιάστημα καλυμμένο. Εννοείται ότι αυτό δεν ισχύει για τα μπολ με νερό για τα ζωάκια, το οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να αλλάζετε καθημερινά (σαπουνίζοντας κάθε φορά το μπολ).
- Να αναποδογυρίζετε ή να καλύπτετε τους κουβάδες, τα καρότσια, τα βαρέλια, τα ποτιστήρια, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε
- Να αντικαθιστάτε αμέσως τους σπασμένους σωλήνες με διαρροή νερού
- Να απομακρύνετε (ή να καλύψετε) τα παλαιά λάστιχα που μαζεύουν νερό
- Να καθαρίζετε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές, στα φρεάτια και στα λούκια, για να μην μαζευτεί νερό
Για τα φυτά
Τα ενήλικα κουνούπια βρίσκουν καταφύγιο στο γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές. Επομένως πρέπει να τα κλαδεύετε τακτικά.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ποτίζετε το πρωί τα φυτά σας. Ακόμα και το χώμα που παραμένει για πολλές ώρες υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο όπου τα κουνούπια θα εναποθέσουν τα αυγά τους. Επομένως, μην ποτίζετε το απόγευμα ούτε το σούρουπο.
Αν έχετε πισίνα ή σιντριβάνι, να θέτετε καθημερινά σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρύνετε τα αυγά και τις προνύμφες των κουνουπιών
Βεβαιωθείτε επίσης ότι το χώμα στον κήπο σας έχει κλίση, για να απομακρύνονται τα νερά. Τέλος, αν κατοικείτε σε περιοχή δίχως αποχετευτικό δίκτυο, φροντίστε να καλύψετε με σήτα τον αγωγό εξαερισμού του βόθρου σας.
Προστασία μέσα στο σπίτι
Για να αποφύγετε τα κουνούπια στο σπίτι, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε λεπτές σήτες (αντικουνουπικά πλέγματα) σε όλα τα ανοίγματα. Αυτό σημαίνει πως εκτός από τα παράθυρα και τις πόρτες, θα καλύψετε και τους φεγγίτες και τους αεραγωγούς του τζακιού.
Ακόμα και με σήτες, όμως, χρειάζεστε και εγκεκριμένα εντομοκτόνα – εντομοαπωθητικά χώρου. Διατίθενται σε μορφή αερολύματος (αεροζόλ), ταμπλέτας, εξατμιζόμενων υγρών διαλυμάτων, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως.
Καλό είναι επίσης να δροσίζετε το σπίτι σας, χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ή/και κλιματιστικά. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, χωρίς όμως να τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων, κυρίως όταν είναι οροφής, δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
Φωτογραφία: iStock