Κούραση: Είστε έτοιμοι για την πιο δύσκολη μέρα του χρόνου;

  • Ρούλα Τσουλέα
Πρωτοχρονιά
Η κούραση και η υπνηλία που νιώθουμε φαίνεται ότι είναι εντονότερες μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, απ' ό,τι άλλες εποχές του χρόνου, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.

Ποια είναι η ημέρα του χρόνου που νιώθουμε την περισσότερη κούραση απ’ όλες; Ως φαίνεται, η Πρωτοχρονιά, αν ισχύουν και για εμάς όσα αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM).

Σύμφωνα με αυτήν, για σχεδόν έξι στους δέκα ενήλικες η Πρωτοχρονιά είναι η ημέρα του έτους που νιώθουν την εντονότερη κούραση και υπνηλία απ’ οποιαδήποτε άλλη ημέρα και εποχή του χρόνου. Εξαντλημένοι νιώθουν πολλοί και την ημέρα του Ιανουαρίου που πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους, μετά τις διακοπές των γιορτών.

Όπως αναφέρει η AASM σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, στη δημοσκόπησή της συμμετείχαν 2.003 εθελοντές.  Το 57% από αυτούς δήλωσαν ότι την Πρωτοχρονιά νιώθουν πιο κουρασμένοι παρά ποτέ. Το 45% είπαν ότι πολύ κουραστική είναι και η μέρα του Ιανουαρίου που επιστρέφουν στη δουλειά μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Τέλος, το 41% είπαν ότι νιώθουν εξαντλημένοι στις 5 Ιουλίου, όταν επιστρέφουν στη δουλειά από την εθνική τους εορτή (την Ημέρα της Ανεξαρτησίας).

Ευκαιρία για καλύτερο ύπνο

Η AASM αναφέρει ότι η έντονη κούραση την Πρωτοχρονιά και κατά την επιστροφή στο γραφείο προφανώς οφείλονται στα αλλεπάλληλα ξενύχτια των γιορτών. Μολονότι όλοι έχουμε ανάγκη λίγη διασκέδαση, οι ειδικοί της συνιστούν να εκμεταλλευτούμε το γεγονός αυτό για να υιοθετήσουμε καλές συνήθειες ύπνου τον υπόλοιπο χρόνο.

Όπως εξηγεί, ο καλός και επαρκής ύπνος βελτιώνει την ευεξία, την φυσική κατάσταση και την παραγωγικότητα. Συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και την διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Τέλος, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως χρόνιων παθήσεων.

Θέστε, λοιπόν, ως στόχο να κοιμάστε εφεξής 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Περίπου μισή ώρα πριν μπείτε για ύπνο πρέπει να απενεργοποιείται όλες τις ψηφιακές συσκευές που υπάρχουν στο υπνοδωμάτιό σας. Καθ’ όλο το απόγευμα, εξ άλλου, καλό είναι να μην καταναλώνετε αλκοόλ, καφεΐνη ή μεγάλα γεύματα. Ούτε πρέπει να καπνίζετε. Να αποφεύγετε επίσης την γυμναστική το βράδυ.

Φροντίστε, τέλος, να είναι το υπνοδωμάτιό σας σχετικά δροσερό και σκοτεινό, χωρίς θορύβους που ταράζουν τον ύπνο σας.

Αν, τέλος, κάνετε ταραγμένο ύπνο ή υποφέρετε από υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, η AASM συνιστά να συμβουλευθείτε έναν ειδικό σε θέματα ύπνου. Μπορείτε να πάσχετε από αϋπνία ή υπνική άπνοια – προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν.