Iatropedia

Κρύο μπάνιο: θαυματουργό αλλά και επικίνδυνο

Ένα κρύο μπάνιο, ιδιαίτερα μετά από σωματική άσκηση μπορεί να κάνει καλό στους πονεμένους μύες, όμως δεν είναι σίγουρο αν κατά τα άλλα είναι ασφαλές για την υγεία μας. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων προειδοποιεί, ότι το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό μας.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Β. Ιρλανδίας, του Όλστερ, αξιολόγησαν 17 προηγούμενες μελέτες και 366 άτομα, σχετικά με την λεγόμενη “κρυοθεραπεία”. Την μέθοδο δηλαδή του κρύου μπάνιου που απαλύνει τον πόνο από τους μύες. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να καθιστούν το παγωμένο μπάνιο ασφαλές για τον οργανισμό.

Η λογική της κρυοθεραπείας, είναι ότι μπορεί να καταπολεμηθεί ο μυικός ερεθισμός και η μυική ακαμψία, που προκαλούνται μετά από κοπιαστική άσκηση ή εργασία. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη έκαναν κρύο μπάνιο διάρκειας 5 έως 24 λεπτών, με θερμοκρασία νερού από 10 – 15 βαθμούς Κελσίου, η και χαμηλότερη. Προηγουμένως είχαν καταπονήσει το μυικό τους σύστημα με εντατική άσκηση.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Μπλίκλι, τόνισε ότι πράγματι οι μύες ανακουφίστηκαν όμως το σοκ που δέχτηκε το σώμα και ο οργανισμός από την έκθεση του στο παγωμένο νερό, ήταν πολύ μεγάλο. Ο γιατρός επισήμανε επίσης πως τέτοιου είδους θεραπείες καλό θα είναι να αποφεύγονται κυρίως από ανθρώπους που έχουν ευάλωτη καρδιά: “Όσο πιο πολύ μένει κάποιος στο παγωμένο νερό τόσο ισχυρότερα σοκάρει τον οργανισμό του. Το διακεκομμένο παγωμένο μπάνιο μπορεί να είναι μια λύση” κατέληξε .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης στην εγκυκλοπαίδια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τους πόνους στη μέση στην εγκυκλοπαίδια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την τενοντίτιδα στην εγκυκλοπαίδια του iatropedia

αυχενικό σύνδρομο, η πάθηση του σύγχρονου τρόπου ζωής

μάθετε γιατί το μασάζ κάνει καλό στο ανθρώπινο σώμα

στραμπούληξα τον αστράγαλο μου, τι πρέπει να κάνω;