Το κριθαράκι συχνά γεμίζει με πύον. Συνήθως σχηματίζεται στο εξωτερικό του βλεφάρου, αλλά μερικές φορές μπορεί να σχηματιστεί και στο εσωτερικό του μέρος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα κριθαράκι θα αρχίσει να εξαφανίζεται από μόνο του μέσα σε λίγες ημέρες.
Αίτια
Κακές συνθήκες προσωπικής υγιεινής: Ένα κριθαράκι συνήθως προκαλείται από βακτήρια, ιδιαίτερα εκείνο του σταφυλόκοκκου. Αν αγγίζετε συχνά τα μάτια με άπλυτα χέρια μπορεί να μεταφέρετε αυτά τα βακτήρια στα βλέφαρα και τα μάτια σας.
Φλεγμονή του βλεφάρου: Η χρόνια φλεγμονή κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου που προκαλείται από μια κατάσταση που ονομάζεται βλεφαρίτιδα μπορεί να προκαλέσει κριθαράκι στο μάτι. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με υποκείμενες παθήσεις, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ροδόχρους ακμή, μια κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του προσώπου.
Τι μπορείτε να κάνετε
Μέχρι το κριθαράκι να απομακρυνθεί από μόνο του, προσπαθήστε να:
Μην το πειράζετε διαρκώς με τα χέρια σας: Μην προσπαθήσετε να το κάνετε να “σπάσει” σε καμία περίπτωση και μην επιχειρήσετε να πιέσετε το πύον να βγει. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση της μόλυνσης και να δημιουργηθεί συρίγγιο.
Τοποθετήστε μια ζεστή πετσέτα πάνω από τα μάτια σας: Για την ανακούφιση από τον πόνο, βρέξτε μια καθαρή πετσέτα με ζεστό νερό, στύψτε την και τοποθετήστε τη πάνω από τα μάτια σας. Όταν χάνει τη θερμότητά της, ξαναβρέξτε τη. Συνεχίστε για 10 ή 15 λεπτά. Επαναλαμβάνοντας αυτή την πρακτική αρκετές φορές κάθε μέρα θα βοηθήσετε το κριθαράκι να στραγγίξει από μόνο του.
Κρατήστε το μάτι σας καθαρό: Μην φοράτε μακιγιάζ ματιών μέχρι το κριθαράκι να επουλωθεί πλήρως.
Αποφύγετε τους φακούς επαφής: Είναι πιθανό οι φακοί επαφής σας να έχουν μολυνθεί με βακτήρια που οδήγησαν στο κριθαράκι. Καθαρίστε τους πολύ καλά και προσπαθήστε να μην τους φορέσετε μέχρι το μάτι σας να είναι απολύτως καλά.