Κριθαράκι στο μάτι: Τα 5 βήματα στο σπίτι που θα σας σώσουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κριθαράκι
Το κριθαράκι στο μάτι είναι ένα σπυρί ή απόστημα που σχηματίζεται, είτε στο άνω, είτε στο κάτω βλέφαρο. Είναι μια φλεγμονή που προκαλείται από την απόφραξη ενός αγωγού σμήγματος (φυσικό έλαιο της επιδερμίδας) και από τα βακτήρια που ζουν κανονικά στην επιφάνεια του βλεφάρου χωρίς να προκαλούν προβλήματα υπό κανονικές συνθήκες. Μερικά από αυτά τα βακτήρια μπορεί να παγιδευτούν μαζί με νεκρά δερματικά κύτταρα κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου.

Το κριθαράκι στο μάτι είναι συνήθως επιφανειακό και πλήρως ορατό. Περιστασιακά, μπορεί να αναπτυχθεί πιο βαθιά μέσα στο βλέφαρο.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Η καλύτερη θεραπεία στο σπίτι είναι οι συχνές ζεστές κομπρέσες. Μερικές παραδοσιακές ζεστές κομπρέσες περιλαμβάνουν φακελάκια τσαγιού και πατάτες βραστές τυλιγμένες σε πανί, ωστόσο οι πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν μάσκες ματιών που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων (πωλούνται σε κάποια φαρμακεία) ή ζεστά επιθέματα. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί, καθώς το κριθαράκι μπορεί να χρειαστεί πολλές μέρες για να φύγει εντελώς.

Τις περισσότερες φορές ένα κριθαράκι μάτι υποχωρεί από μόνο του μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες. Εντωμεταξύ, εσείς μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω 5 απλά βήματα:

  1. Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες 4-6 φορές την ημέρα για περίπου 15 λεπτά κάθε φορά για να βοηθήσετε στην αποστράγγιση. Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά, όταν βάζετε την ζεστή κομπρέσα.
  2. Τρίψτε απαλά το βλέφαρο με νερό της βρύσης ή με ένα ήπιο, μη ερεθιστικό σαπούνι, ή σαμπουάν (όπως σαμπουάν για μωρά). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγιση. Κλείστε τα μάτια σας και τρίψτε απαλά, ώστε να μην τραυματίσετε τα μάτια σας.
  3. Μην πιέζετε και μην τρυπήσετε ΠΟΤΕ ένα κριθαράκι στο μάτι. Αν το κάνετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσετε μια πιο σοβαρή λοίμωξη.
  4. Σταματήστε τη χρήση μακιγιάζ και κάθε αλοιφή, ή κρέμα στα μάτια σας για όσο έχετε το κριθαράκι, διότι μπορεί να επιμολύνετε περισσότερο το σημείο με βακτήρια.
  5. Σταματήστε τη χρήση φακών επαφής για όσο έχετε το κριθαράκι, διότι η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στον κερατοειδή.

Πηγές: http://www.webmd.comhttp://www.medicinenet.com και http://www.emedicinehealth.com