Iatropedia

Κροτίδες βεγγαλικά και καυτές σούβλες: Τα εγκαύματα του Πάσχα

Το έγκαυμα σαν ατύχημα κατά τη διάρκεια του Πάσχα, δεν είναι από τα πράγματα που συμβαίνουν τόσο συχνά. Για παράδειγμα μια δηλητηρίαση, ή καούρες και βαρυστομαχιά συνηθίζεται να συμβαίνουν, αλλά το έγκαυμα σπανιότερα. Τι πρέπει να κάνουμε όμως όταν συμβεί; Πως να αντιδράσουμε την “κακιά στιγμή”; Κινδυνεύουμε όταν αφηρημένοι αγγίξουμε με τα χέρια μας το καυτό μέταλλο της σούβλας; Τι να κάνουμε αν για παράδειγμα πάρουν φωτιά τα μαλλιά μας από την λαμπάδα ενός πιστού στην εκκλησία; Πως να προσφέρουμε βοήθεια σε κάποιον που πήραν φωτιά τα δάχτυλα του από βεγγαλικά;

Αρχικά να οριοθετήσουμε τι είναι το έγκαυμα. Κάθε καταστροφή του δέρματος ή των υποκειμένων ιστών που οφείλεται στην επίδραση θερμότητας, ηλεκτρικού ρεύματος, χημικής ουσίας ή ακτινοβολίας ονομάζεται έγκαυμα. Και δεν είναι μόνο η καταστροφή του δέρματος ή των ιστών αλλά και η εν γένει αχρήστευση τους. Τα εγκαύματα ανάλογα με το πόσο “βαριά” είναι χωρίζονται σε Α, Β και Γ βαθμού με τον πρώτο βαθμό να είναι το ελαφρύτερο.

Πως αντιμετωπίζουμε όμως ένα έγκαυμα; Σας παρουσιάζουμε τις βασικές αρχές αντιμετώπισης και πάντα μα πάντα σε σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικές οι πρώτες βοήθειες που θα μπορέσουμε να δώσουμε σε έναν εγκαυματία, μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ή απλά (όταν το έγκαυμα δεν είναι σοβαρο) για να τον ανακουφίσουμε.

Νερό. Πρέπει να ρίξουμε άφθονο νερό στις επιφάνειες που κάηκαν (πχ έπιασε κάποιος την καυτή σούβλα, πρέπει να του ρίξουμε άφθονο νερό από τη βρύση, στην παλάμη) τουλάχιστον για 10 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια μπορούμε να του χορηγήσουμε κάποιο αναλγητικό και κορτιζονούχα κρέμα. Μετά ενδείκνυται να τοποθετούμε ενυδατικές αλοιφές στο σημείο που κάηκε.

Τις επιφάνειες που υπέστησαν έγκαυμα είναι καλό να μην τις καλύπτουμε με γάζες αλλά να τις αφήνουμε ανοιχτές και να αλείφουμε πάνω τους αντισηπτικά, κάθε 6 ώρες. Τα άκρα που κάηκαν καλό θα είναι να τα τοποθετούμε υψηλότερα. Έτσι αποφεύγουμε το οίδημα.

Εάν το έγκαυμα είναι βαρύτερο, πρέπει αμέσως να σπεύσουμε στο κοντινότερο νοσοκομείο όπου εξειδικευμένοι ιατροί θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση.

Αναφερόμαστε πάντα σε μικροεγκαύματα και όχι σε σοβαρές περιπτώσεις. Για παράδειγμα μικροέγκαυμα μπορεί να προκληθεί από μια κροτίδα, αλλά είναι σοβαρή περίπτωση, όταν μπορεί να υπάρξει και ακρωτηριασμός.

Αυτές τις μέρες η προσοχή μας πρέπει να είναι πολύ μεγάλη γιατί το κακό δεν αργεί να συμβεί. Προσοχή στις πυρωμένες σούβλές, προσοχή στα κεριά μέσα στην εκκλησία, προσοχή στα βεγγαλικά, τα βαρελότα και τις κροτίδες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τις ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ σε ένα ΈΓΚΑΥΜΑ στην κατηγορία του iatropedia

Τα οφέλη ενός σοκολατένιου Πασχαλινού αυγού – τι να προσέξετε

Ταχύτητα και αλκοόλ σκοτώνουν τους Έλληνες το Πάσχα.

Από την νηστεία στο κρέας: Συμβουλές διατροφής για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Γιατί ο Ιησούς απεικονίζεται πάντα λιπόσαρκος; Τι έτρωγαν οι άνθρωποι τον 1ο αιώνα;

Ατυχήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Μάθετε για να μην πάθετε