Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Johns Hopkins, υποστηρίζει ότι τα οιστρογόνα (δηλαδή οι γυναικείες ορμόνες) προστατεύουν τις γυναίκες από τους ιούς και βοηθούν τον οργανισμό τους να “αποκρούσει” με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το κρυολόγημα και την γρίπη.
Τα οιστρογόνα αποδείχτηκε ότι μειώνουν την αντιγραφή του ιού της “γρίπης Α” στα ρινικά κύτταρα, βοηθώντας, έτσι, στην αντιιική άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου.
“Ένας ιός μολύνει και προκαλεί ασθένεια με την είσοδό του σε ένα κύτταρο και, εν συνεχεία, κάνοντας αντίγραφα του εαυτού του μέσα στο κύτταρο-ξενιστή”, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Sabra Klein.
Και προσθέτει: “Όταν απελευθερώνεται από το κύτταρο, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του σώματος και μεταξύ των ανθρώπων. Το πόσες φορές έχει καταφέρει να αναπαραχθεί (να δημιουργήσει αντίγραφά του) ένας ιός μέσα στο σώμα, καθορίζει και τη σοβαρότητα της μόλυνσης. Η μειωμένη ικανότητα αντιγραφής του ιού σημαίνει ότι το μολυσμένο άτομο μπορεί να εμφανίσει λιγότερες ασθένειες, ή είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσει την ασθένεια σε κάποιον άλλο”.
Επειδή το γυναικείο σώμα περιέχει μέχρι και 24 φορές περισσότερα οιστρογόνα, από το ανδρικό σώμα, οι γυναίκες φαίνεται να είναι καλύτερα “εξοπλισμένες” από την φύση τους για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια στην αντιγραφή του ιού της “γρίπης Α”, σε σχέση με τους άνδρες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνης, μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο οργανισμός των ανδρών είναι από την φύση του πιο ευάλωτος στο κρυολόγημα και την γρίπη του χειμώνα, αφού έχει λιγότερες “ορμονικές άμυνες” ενάντια σε μικρόβια και ιούς.
Τέλος, μια μελέτη του 2013 από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να αποδυναμώσουν την ανοσοαπόκριση ενός άντρα στο εμβόλιο της γρίπης σε σύγκριση με την ίδια αντίδραση του οργανισμού (ανοσοαπόκριση) στις γυναίκες που κάνουν το ίδιο εμβόλιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανδρόπαυση: Πότε ξεκινάει – Επίπεδα τεστοστερόνης και πρώτα σημάδια
Καρκίνος του προστάτη: Πώς συνδέεται με την άνοια – Ο ρόλος της τεστοστερόνης
Εμμηνόπαυση πριν από τα 40: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί
Εχινάκεια για το κρυολόγημα: Τι πρέπει να ξέρετε – Παρενέργειες [vid]
Γρίπη, ίωση και κρυολόγημα: Πλήρης οδηγός για το τσουχτερό κρύο
Πότε παίρνουμε αντιβίωση – Τι ισχύει στο κρυολόγημα [vid]
Είναι απλό κρυολόγημα ή γρίπη; Συμπτώματα και διαφορές για να ξέρετε τι να κάνετε