Iatropedia

Ξηρές τσίμπλες στις βλεφαρίδες: Πού οφείλονται και τι απλό να κάνετε στο σπίτι

Τα ξηρά κομμάτια κρούστας στις βλεφαρίδες όταν ξυπνάτε δεν είναι απαραίτητα αιτία ανησυχίας.

Αλλά αν παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου ή υγρά μάτια, αυτές οι ξηρές τσίμπλες στα μάτια μπορεί να οφείλονται σε τρεις λίγο πιο σοβαρές καταστάσεις.

Οι ξηρές τσίμπλες στις βλεφαρίδες συνήθως προκαλούν φαγούρα και σας ενοχλούν στο μάτι. Αν και ένα μικρό υπόλειμμα το πρωί που ξυπνάτε είναι κάτι αρκετά κοινό, οτιδήποτε πέρα από αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια υποκείμενη οφθαλμική πάθηση.

Αυτές οι κρούστες σχηματίζονται λόγω των εκκρίσεων από τα μάτια που συσσωρεύονται στις βλεφαρίδες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν πόνο, ερυθρότητα και δυσκολία στο άνοιγμα των ματιών.

Ξηρές τσίμπλες στις βλεφαρίδες: Οι τρεις πιθανές υποκείμενες παθήσεις

1. Βλεφαρίτιδα

Είναι μια αρκετά κοινή πάθηση που περιλαμβάνει κόκκινα, πρησμένα και ερεθισμένα μάτια με συχνή φαγούρα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δάκρυα ή άλλες εκκρίσεις, δημιουργώντας κρούστα γύρω από τα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες.

Η βλεφαρίτιδα δεν είναι μεταδοτική και συνήθως δεν προκαλεί μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία.

Τα κοινά συμπτώματα είναι:

2. Επιπεφυκίτιδα

Επίσης προκαλεί οίδημα και ερυθρότητα, ειδικά στο λευκό μέρος του ματιού. Τα βλέφαρα και οι βλεφαρίδες μπορεί επίσης να συσσωρεύουν υπολείμματα κρούστας λόγω της συσσώρευσης κιτρινωπής εκκρίσεως. Αυτές οι κρούστες μπορεί να κάνουν δύσκολο να ανοίξετε τα μάτια σας.

Η επιπεφυκίτιδα είναι αρκετά κοινή και μπορεί να είναι μεταδοτική. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν:

3. Ακάρεα

Τα ακάρεα των βλεφαρίδων τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν βλεφαρίτιδα. Δεδομένου ότι οι ξηρές τσίμπλες στα μάτια συχνά συνοδεύουν τη βλεφαρίτιδα, το ίδιο ισχύει και για προχωρημένες περιπτώσεις ακάρεων βλεφαρίδων.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Σε ήπιες περιπτώσεις, τα ακάρεα μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα.

Ξηρές τσίμπλες στα μάτια: Αντιμετώπιση στο σπίτι

Αν και η θεραπεία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  1. Αρχικά, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό
  2. Πάρτε ένα καθαρό πανί ή κομπρέσα
  3. Προσθέστε στην κομπρέσα μια μικροσκοπική σταγόνα βρεφικού σαμπουάν ή ένα καθαριστικό εγκεκριμένο για ευαίσθητο δέρμα
  4. Βρέξτε το πανί με ζεστό νερό
  5. Αφαιρέστε τις κρούστες από τις βλεφαρίδες σας με κλειστά μάτια σκουπίζοντάς τις απαλά με το πανί για περίπου 10 έως 15 δευτερόλεπτα
  6. Ξεπλύνετε τα μάτια σας με νερό
  7. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας μετά (ειδικά σε περίπτωση μεταδοτικής πάθησης όπως η επιπεφυκίτιδα)

Ανάλογα με το πόση κρούστα έχουν οι βλεφαρίδες σας, μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία καθαρισμού αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι να επουλωθούν τα μάτια σας.

Άλλες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου:

Η περαιτέρω θεραπεία στο σπίτι μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της πάθησης που νομίζετε ότι έχετε. Για παράδειγμα, μερικοί αναφέρουν ότι το έλαιο δέντρου τσαγιού βοηθά με τα ακάρεα. Από την άλλη, μια ανασκόπηση έρευνας του 2020 σημειώνει ότι η αποτελεσματικότητά του είναι ασαφής.

Αν νομίζετε ότι έχετε ακάρεα βλεφαρίδων, μπορείτε να αραιώσετε το έλαιο από δέντρο τσαγιού με νερό σε αναλογία περίπου 1 προς 1 και να καθαρίσετε απαλά τις βλεφαρίδες σας.

Εάν νομίζετε ότι έχετε μια ήπια έως μέτρια περίπτωση επιπεφυκίτιδας, τα τεχνητά δάκρυα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Σε πολλές περιπτώσεις βλεφαρίτιδας, επιπεφυκίτιδας, ή ακάρεων βλεφαρίδων, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους.

Για παράδειγμα, η επιπεφυκίτιδα συχνά υποχωρεί από μόνη της μέσα σε 7 έως 10 ημέρες. Αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε ιατρική βοήθεια.

Μιλήστε με έναν γιατρό εάν έχετε τα εξής:

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για επιπεφυκίτιδα, εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν έχετε μια δερματική πάθηση, όπως ροδόχρους ακμή, έκζεμα ή ψωρίαση, που επιδεινώνεται, επικοινωνήστε επίσης με έναν γιατρό. Η φλεγμονή του δέρματος και των ματιών συχνά πάνε χέρι-χέρι και μπορεί να χρειάζονται ταυτόχρονη θεραπεία.

Εάν το μωρό σας έχει ξηρές τσίμπλες στα μάτια, μιλήστε με έναν παιδίατρο το συντομότερο δυνατό. Τους πρώτους μήνες της ζωής του, τα μάτια ενός μωρού είναι πιο ευαίσθητα σε μόλυνση ή σε φραγμένους δακρυϊκούς πόρους.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βλεφαρίτιδα: Συμπτώματα και πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Ακάρεα βλεφαρίδων: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Έχετε μια μικρή τρύπα στο εσωτερικό βλέφαρο! Ποιος ο ρόλος της – Βρείτε την στον καθρέφτη!

Βλέφαρα: Πως αντιμετωπίζονται τα θηλώματα και τα ξανθελάσματα

Δείτε τι μπορεί να πάθετε από τις ψεύτικες βλεφαρίδες

Εκτρόπιο: Τι συμβαίνει όταν το βλέφαρο «γυρίζει προς τα έξω»

φωτό: iStock