Λαπαροσκοπική χειρουργική κήλης: Χωρίς τομή και με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
γράφει ο Γιώργος Σάμπαλης, γενικός χειρουργός- λαπαροσκόπος, διευθυντής χειρουργός στην Ευρωκλινική Αθηνών, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής.
Πιο συγκεκριμένα, το περιτόναιο (η λεπτή και διάφανη μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια της περιτοναϊκής και πυελικής κοιλότητας) προεξέχει μέσα από αυτό το άνοιγμα και το αποτέλεσμα είναι η διόγκωση του κοιλιακού τοιχώματος.
Η συγκεκριμένη διόγκωση, γίνεται συνήθως πιο εύκολα αντιληπτή, όταν σφίγγονται οι μύες στην κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πίεση που ασκείται στην κοιλιά.
Τα σημεία του σώματος, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα εξής:
Η βουβωνική χώρα (κυρίως στους άνδρες).
Ο ομφαλός και ο μηριαίος δακτύλιος (κυρίως στις γυναίκες).
Η οποιαδήποτε μετεγχειρητική ουλή.
Συμπτώματα
Τα βασικά συμπτώματα της κήλης περιλαμβάνουν:
-Πόνο.
-Δυσφορία .
-Διόγκωση, η οποία εντοπίζεται στην επιφάνεια της κοιλίας ή στην βουβωνική χώρα.
Βουβωνοκήλη
Η βουβωνοκήλη είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες και εμφανίζεται είτε ως ευθεία, είτε ως λοξή βουβωνοκήλη. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στην περίπτωση της λοξής γυναικείας κήλης, η πορεία που ακολουθεί το σπλάχνο, είναι ίδια με αυτή του στρογγυλού συνδέσμου της μήτρας, με επακόλουθη πορεία προς το αιδοίο.
Η συγκεκριμένη κήλη είναι συχνά «μη ανατάξιμη» (μη αναστρέψιμη). Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να επαναφερθεί ο προβάλλων σάκος και το περιεχόμενό του πίσω στην κοιλιά λόγω :
-Συμφύσεων.
-Αυξημένης μυϊκής τάσης .
-Οιδήματος.
–Περίσφιξη της κήλης .
Ειδικά στις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχει ο σοβαρότατος κίνδυνος που ακούει στο όνομα περίσφιξης της κήλης, η οποία αποτελεί μια κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα, σε μόνιμη βλάβη, ακόμα και να φτάσει στο σημείο να απειλήσει την ζωή του ασθενούς.
Παραδείγματος χάριν, αν περισφιχθούν εντερικές έλικες, η αιμάτωση του εντέρου μειώνεται ή ακόμα και αναστέλλεται, λόγω του πρηξίματος. Αυτή η κατάσταση, αν παραμείνει χωρίς άμεση χειρουργική θεραπεία, η οποία κρίνεται απαραίτητη, οδηγεί σε μικρό χρονικό διάστημα, σε:
-Φλεγμονή.
-Περιτονίτιδα.
-Απόφραξη του εντερικού σωλήνα .
-Νέκρωση του εντέρου.
Η μηροκήλη, εμφανίζεται ως μια μικρή διόγκωση ψηλά στην περιοχή του μηρού και λόγω της ειδικής ανατομίας της, είναι πολύ επικίνδυνη για περίσφιξη και για τον λόγο αυτό, πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.
Η περίσφιξη χαρακτηρίζεται ως “επείγουσα χειρουργική πάθηση”, καθώς:
-Θέτει σε άμεσο κίνδυνο την αιμάτωση του σπλάχνου.
-Δημιουργεί απόφραξη του εντερικού αυλού (ειλεός).
-Έτσι, κρίνεται απαραίτητη η άμεση χειρουργική παρέμβαση, που έχει σαν στόχο να απελευθερώσει το σπλάχνο, να το διασώσει και στην συνέχεια να αποκαταστήσει την κήλη.
Συμπτώματα περισφιγμένης κήλης
Τα συμπτώματα της περισφιγμένης κήλης φέρουν συνήθως τα εξής χαρακτηριστικά:
-Έντονος πόνος στην βουβωνική χώρα με προβολή στο όσχεο, την κοιλιά ή την πλάτη.
-Ενδεχόμενη αναστολή αερίων .
-Εμετός.
-Πυρετός .
-Χαμηλή αρτηριακή πίεση.
-Σοκ.
Η θεραπεία
Η θεραπεία της πραγματοποιείται αποκλειστικά χειρουργικά, μιας και άπτεται της αποκατάστασης του τοιχώματος της κοιλίας, σε συνδυασμό με την ασφαλή επανατοποθέτηση του ενδοκοιλιακού σπλάχνου, στην θέση του.
Κλασική ή λαπαροσκοπική επέμβαση;
Η κλασσική μέθοδος
Η κλασική μέθοδος (ανοικτή επέμβαση), πραγματοποιείται με μία τομή στην βουβωνική χώρα και στην συνέχεια προβαίνουμε στην διάνοιξη των μυϊκών στρωμάτων και του περιτοναϊκού σάκου. Ακολουθεί η επανατοποθέτηση των σπλάχνων μέσα στην κοιλία και συρραφή του πλέγματος στα μυϊκά και απονευρωτικά πέταλα.
Η λαπαροσκοπική μέθοδος
Η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής τα τελευταία 20 χρόνια, έχει συμβάλλει στην δημιουργία νέων μεθόδων πρόσβασης στην ανατομική περιοχή των κηλών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης, με την τοποθέτηση πλέγματος, να έχει καθιερωθεί παγκοσμίως και στην Ελλάδα, ως μια εξαιρετικά ασφαλής και ιδανική επέμβαση, για την αποτελεσματική θεραπεία.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική απoτέλεσε μία επανάσταση στο τέλος του 20ού αιώνα. Υπήρξε για πρώτη φορά η δυνατότητα να μεταφερθεί η εικόνα από το εσωτερικό της κοιλιάς σε monitors, με αποτέλεσμα την εδραίωση της «Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής».
Όταν άρχισε να εφαρμόζεται, υπήρξαν πολλοί που εναντιώθηκαν, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, την εκπαίδευση των χειρουργών, αλλά κυρίως στην επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων από παγκόσμιες μελέτες, η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι πλέον καταξιωμένη και αποτελεί το golden standard, στις σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις.
Η μέθοδος TEP
Η μέθοδος TEP (Total Extra Peritoneal Repair), σημαίνει Ολικά Εξωπεριτοναϊκή Αποκατάσταση της κήλης και στοχεύει στην επιδιόρθωση της εξωτερικά, στο ακριβές σημείο που συμβαίνει η κήλη.
Η μέθοδος TEP είναι ανώδυνη, ατραυματική και αναίμακτη και εφαρμόζεται τόσο στην βουβωνοκήλη, όσο και στην μηροκήλη, αλλά και στην αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη, καθώς και στην υποτροπή μίας κήλης μετά από ανοικτή επέμβαση.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Γίνεται μια μικρή τομή, μόλις ενός εκατοστού, κάτω από τον αφαλό και άλλες 2 τομές, 5 χιλιοστών, χωρίς να γίνει διατομή μυών και τοιχωμάτων.
Στην συνέχεια, τοποθετείται ένα μεγάλο πλέγμα 10Χ15 ή και 12Χ17 εκατοστών, το οποίο καλύπτει όλη την βουβωνική περιοχή και σταθεροποιείται με ειδικά clips (τα οποία είτε απορροφώνται από τον οργανισμό, είτε είναι από τιτάνιο).
Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής εφαρμογής πλέγματος
Η εφαρμογή πλέγματος λαπαροσκοπικά έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, ανάμεσα στα οποία είναι τα εξής:
-Απουσία τομών και ουλών.
-Απουσία επιπλοκών που συνοδεύουν το ανοικτό τραύμα (φλεγμονή, ορώδης συλλογή, διαπύηση, υποτροπή).
-Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου .
-Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
-Τοποθέτηση του πλέγματος με ασφάλεια.
-Λύση όλων των ενδοκοιλιακών συμφύσεων λαπαροσκοπικά .
-Γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα.
-Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα .
-Ελαχιστοποίηση της υποτροπής (ειδικά στις μετεγχειρητικές).
H μετεγχειρητική πορεία
Μετά την επέμβαση, η πορεία του ασθενούς είναι εξαιρετική. Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί να περπατήσει μέσα σε λίγες ώρες και να φάει αμέσως. Παίρνει εξιτήριο από την κλινική το επόμενο κιόλας πρωί και μπορεί να επιστρέψει στην δουλειά του μέσα σε λίγες ημέρες.
Η αντιμετώπιση των υπόλοιπων ειδών κήλης, όπως :
Ομφαλοκήλη.
Eπιγαστρική κήλη.
Mετεγχειρητική κοιλιοκήλη.
Πραγματοποιείται σήμερα επίσης με λαπαροσκοπική προσπέλαση, χωρίς να γίνεται καμία απολύτως τομή στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα.
Οι ενδείξεις για την εφαρμογή της λαπαροσκόπησης στις κοιλιοκήλες, είναι οι ίδιες για την τοποθέτηση πλέγματος με ανοικτή επέμβαση.