Λεύκανση δοντιών: πως θα γίνουν τα δόντια σας εκτυφλωτικά;
Της Ουρανίας Γιώτη
Οδοντιάτρου
Η λεύκανση των δοντιών αποτελεί μια από τις λίγες αν όχι την μοναδική καθαρά αισθητική διαδικασία που γίνεται στην οδοντιατρική. Τα δόντια δεν επηρεάζονται ούτε θετικά ούτε αρνητικά από πλευράς υγείας. Τα λευκά δόντια δεν είναι πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα ούτε βελτιώνεται η μασητική τους ικανότητα ή η ομιλία, όπως ίσως μπορεί να γίνει με τις όψεις ρητίνης η πορσελάνης η τις στεφάνες ολικής επικαλύψεως και άλλους τρόπους αποκατάστασης. Απλά αλλάζει η φωτεινότητα τους επιτυγχάνοντας έτσι την αισθητική βελτίωση τους.
Το πραγματικό αποτέλεσμα της λεύκανσης φαίνεται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά το τέλος της θεραπείας και αυτό γιατί τα δόντια κατά την λεύκανση είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι αφυδατώνονται και ως αποτέλεσμα φαίνονται πιο λευκά από ότι πραγματικά είναι. Τα δόντια κάθε ασθενούς έχουν ένα σημείο «κορεσμού λευκανσης» από το οποίο και μετά δεν υπάρχει καμία βελτίωση όσο και να συνεχίζεται η εφαρμογή των υλικών.
Η λεύκανση μπορεί να γίνει στο ιατρείο όπου το κάθε ραντεβού διαρκεί από 30-90 λεπτά ανάλογα με το προϊόν και τις αντοχές του ασθενούς η στο σπίτι με προκατασκευασμένους νάρθηκες που περιέχουν τον λευκαντικό παράγοντα Στο ιατρείο χρησιμοποιούνται υλικά που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου σε συγκέντρωση 20-38% ενώ αυτά που χρησιμοποιούνται στο σπίτι περιέχουν υπεροξείδιο του καρβίδιου η υπεροξείδιο του υδρογόνου η συνδυασμό και των δυο σε διαφορές συγκεντρώσεις. Όλα τα υλικά βέβαια ανάλογα με την συγκέντρωση που έχουν μπορούν να ερεθίσουν τα ουλα και να προκαλέσουν ευαισθησία στα δόντια.
Τα προϊόντα που πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο είναι μη ελεγχόμενα και μπορεί να περιέχουν συστατικά που να κάνουν ζημιά στα δόντια. Όπως κιτρικό οξύ που απασβεστιώνει τα δόντια και διοξείδιο του τιτανίου το απόλυτο λευκό που μάλλον βάφει παρά αποχρωματίζει. Σε ότι αφορά τις λευκαντικές οδοντόπαστες ο χρόνος εφαρμογής και η συγκέντρωση του υπεροξειδίου δεν είναι δυνατόν να έχουν κάποια επίδραση στο χρώμα των δοντιων. Αντιθετα μπορεί να οδηγήσουν σε αποτριβή της αδαμαντίνης λόγω των αποτριπτικών που περιέχουν.
Τα υλικά στο σπίτι φυλάσσονται πάντα στο ψυγείο , τα φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου λίγες ώρες πριν τα χρησιμοποιήσουμε και φυσικά ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης του προϊόντος. Μέχρι τότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε το υλικό που περισσεύει για αναμνηστικές δόσεις.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΙΩΤΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσες φορές τη μέρα πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας;
Γιατί τα Ελληνόπουλα έχουν χαλασμένα δόντια;
Τα πάντα για τα εμφυτεύματα στα δόντια. Πως να αποκτήσετε λαμπερό χαμόγελο
Γερά δόντια σημαίνει και γερή καρδιά. Δώστε προσοχή
Οι ενοχλητικές άφτρες στο στόμα και πως να απαλλαγείτε