Iatropedia

Λέμφωμα: Προσοχή στα συμπτώματα του πιο ύπουλου καρκίνου

Λέμφωμα είναι μια μορφή καρκίνου που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα, είναι ένας καρκίνος των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται λεμφοκύτταρα, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων.

Το λέμφωμα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες και πολλές υποκατηγορίες. Οι δύο τύποι λεμφώματος περιγράφονται ως: Hodgkin και μη-Hodgkin.

Διαβάστε επίσης: Λέμφωμα Χότζκιν και λέμφωμα μη-Χότζκιν: Σε τι διαφέρουν – Πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος

Το λέμφωμα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου σε νέους ανθρώπους. Εντούτοις, είναι πολύ θεραπεύσιμη και οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του λεμφώματος

Τα συμπτώματα και τα σημάδια λεμφώματος είναι πολύ παρόμοια με εκείνα πιο απλών ασθενειών, όπως η ίωση και το κοινό κρυολόγημα, και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με καθυστερημένη διάγνωση. Η διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα του λεμφώματος επιμένουν για αρκετό καιρό μετά από τη συνήθη πορεία μιας απλής ιογενούς λοίμωξης.

Τα συμπτώματα τυπικά περιλαμβάνουν ανώδυνο πρήξιμο των λεμφαδένων, συχνά στον λαιμό ή τις μασχάλες, όπου αυτοί οι αδένες ενώνονται σε συστάδες. Οίδημα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη βουβωνική χώρα και την κοιλιά, αν και μερικοί άνθρωποι δεν βιώνουν καμία ανιχνεύσιμη διόγκωση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Οι διογκωμένοι αδένες μπορεί να πιέσουν κοντινά όργανα, οστά και άλλες δομές που προκαλούν πόνο, αλλά αυτός ο πόνος μπορεί να είναι παρόμοιος με εκείνο των άλλων, λιγότερο σοβαρών αιτιών (όπως η απλή οσφυαλγία), κάνοντας και πάλι το λέμφωμα δύσκολο στη διάγνωση. Όποιος έχει πρήξιμο των αδένων, που δεν υποχωρεί μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του.

Πέραν από το πρήξιμο στους αδένες, άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα άτομα με λέμφωμα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Εντυπωσιακό βίντεο: Πώς αναπτύσσεται το λέμφωμα

Δείτε την καταπληκτική δουλειά που έκαναν οι ειδικοί από την Αμερικανική Ένωση Αιματολγίας.

Πηγή: http://www.medicalnewstoday.com