Iatropedia

Λιπαρά φαγητά και τρίτη ηλικία! Προσοχή τι τρώτε προστατευτείτε από την άνοια

Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τροφές χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε Ω3, αποδίδουν καλύτερα στα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους δεν προσέχουν τη διατροφή τους. Νέα έρευνα στις ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η τροφή επηρεάζει το μυαλό μας.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου στο Όρεγκον, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος νευρολογίας, Τζιν Μπράουν, δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο περιοδικό Neurology, της Ακαδημίας Νευρολογίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, “το τι τρώμε παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του μυαλού μας, κυρίως όταν γερνάμε”.

Η ίδια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε επίσης ότι η προσεγμένη διατροφή κατά την τρίτη ηλικία, επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, κάτι που σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και γενικά με την άνοια.

Η ερευνητές μελέτησαν 104 ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 87 χρόνια. Από αυτούς όσοι ακολουθούσαν μια σωστή διατροφή με πολλά φρούτα λαχανικά και ψάρια, είχαν στο αίμα τους περισσότερα Ω3 και βιταμίνες (B, C, D, E). Αυτοί οι ηλικιωμένοι τα κατάφερναν πολύ καλύτερα στα διάφορα νοητικά τεστ, από όσους συνήθιζαν να τρώνε τηγανιτά φαγητά, φαστ φούντ, πολλά γλυκά πίτσες και βούτυρα, που είχαν στο αίμα τους μεγαλύτερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.

Η πρώτη κατηγορία εκτός από το γεγονός ότι τα κατάφερε πολύ καλύτερα στα νοητικά τεστ, είχε κατά μέσο όρο και μεγαλύτερο εγκέφαλο. Ενώ η δεύτερη κατηγορία των ηλικιωμένων, είχε χειρότερες επιδόσεις και αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

Για τα νοητικά τεστ θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί το εξής απλό: “μήπως το διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο έπαιζε κάποιο ρόλο που δεν είχε να κάνει με τις διατροφικές συνήθειες;” Οι Αμερικάνοι επιστήμονες κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: “το μορφωτικό επίπεδο στα τεστ επηρέαζε σε μικρότερο ποσοστό, ενώ το είδος διατροφής συνεισέφερε κατά 17% μέσο όρο στο “σκορ” και κατά 37% στις διαφορές του μεγέθους του εγκεφάλου. Πιο απλά, όσοι έκαναν σωστή διατροφή ανεξάρτητα του μορφωτικού τους επιπέδου, είχαν καλύτερο σκορ. Οι μαγνητικές απεικονίσεις για τη μέτρηση του όγκου της εγκεφαλικής ουσίας έδειξαν ότι η καλή διατροφή βοηθούσε να διατηρηθεί και να μην συρρικνωθεί ο εγκέφαλος.

Όσοι έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά και είχαν περισσότερες βιταμίνες στο αίμα, παρουσίαζαν πιο γρήγορες γνωστικές λειτουργίες και καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου. Όσοι έτρωγαν ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3 (πχ σολομός), εμφάνιζαν καλύτερες εκτελεστικές αλλά και αφαιρετικές ικανότητες. Και οι δυο αυτοί παρατηρήθηκε ότι διατηρούσαν την εγκεφαλική τους ουσία και είχαν λιγότερες απώλειες σε σχέση με εκείνους με την κακή διατροφή.

Πρέπει να πούμε ότι η έρευνα έγινε σε ηλικιωμένους με γενικά καλή υγεία (ασχέτως της διατροφής). Το συμπέρασμα είναι ότι προληπτικά η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο. Προηγούμενες έρευνες σε ασθενείς με Αλτζχάιμερ που πήραν συμπληρώματα με Ω3, έδειξαν ότι η κατάσταση τους δε βελτιώθηκε.

Η ερευνήτρια Μάρετ Τράμπερ, δήλωσε πως ο καθένας έχει λόγο να τρώει φρούτα και λαχανικά: “δεν συστήνουμε όμως σε κανένα να παίρνει συμπληρώματα και έξτρα βιταμίνες, απλά να προτιμά μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή”