Λίπωμα: Συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση
Το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος (μη καρκινική ανάπτυξη) που εμφανίζεται πάνω ή κάτω από το δέρμα.
Τα λιπώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας. Συνήθως δεν είναι επώδυνα.
Τα λιπώματα είναι πολύ κοινή ανώμαλη ανάπτυξη. Περίπου το 1% των ανθρώπων θα αναπτύξουν λίπωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, τα λιπώματα μπορεί να είναι πιο συχνά από τα καταγεγραμμένα δεδομένα, επειδή συχνά είναι μικρά και δεν ενοχλούν.
Τα λιπώματα γενικά δεν απαιτούν θεραπεία, αλλά μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά εάν είναι επιθυμητό. Οι ενέσεις στεροειδών και η λιποαναρρόφηση είναι άλλες επιλογές θεραπείας.
Λίπωμα: Τύποι
Οι ειδικοί ταξινομούν τα λιπώματα με βάση το πού εμφανίζονται στο σώμα ή με το πώς φαίνονται τα κύτταρα του όγκου στο μικροσκόπιο. Οι τύποι λιπώματος περιλαμβάνουν:
- Συμβατικό λίπωμα: Ο πιο κοινός τύπος λιπώματος, που αποτελείται από ώριμα λευκά λιποκύτταρα (λιποκύτταρα που αποθηκεύουν ενέργεια σε μεγάλα σταγονίδια)
- Hibernoma: Αποτελείται από καφέ λιποκύτταρα (λιποκύτταρα που αποθηκεύουν λιγότερη ενέργεια και καίνε περισσότερες θερμίδες από τα λευκά)
- Ινολίπωμα: Λιποκύτταρα και ινώδης ιστός
- Αγγειολίπωμα: Ώριμα λιποκύτταρα σε συνδυασμό με πολλά μικρά αιμοφόρα αγγεία
- Μυελολίπωμα: Λιποκύτταρα και υλικό που παράγει κύτταρα αίματος παρόμοιο με το μυελό των οστών (το σπογγώδες κέντρο των οστών)
- Μυολίπωμα: Ώριμο λίπος και λείοι μύες
Πλειομορφικό λίπωμα: Λιποκύτταρα πολλών διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων γιγαντιαίων διαστάσεων λιποκυττάρων - Αδενολίπωμα: Λιποκύτταρα και ιδρωτοποιοί αδένες
- Γιγαντιαίο λίπωμα: Ζυγίζει πάνω από 1 κιλό (kg) ή έχει πλάτος περισσότερο από 10 εκατοστά (cm)
Τα περισσότερα λιπώματα είναι επιφανειακά, δηλαδή αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος ή στον υποδόριο ιστό ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Τα λιπώματα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε μαλακούς ιστούς βαθύτερα κάτω από το δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του μυϊκού ιστού. Τα βαθύτερα λιπώματα μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά προτού γίνουν αντιληπτά.
Ερευνητές συνεχίζουν να αναπτύσσουν τεστ που βοηθούν στη διαφοροποίηση διαφορετικών ειδών λιπωμάτων μεταξύ τους και από ορισμένους τύπους καρκίνου.
Λίπωμα: Συμπτώματα
Τα λιπώματα έχουν συνήθως στρογγυλό ή οβάλ σχήμα. Τα λιποκύτταρα στα λιπώματα συχνά συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερες μπάλες -που ονομάζονται λοβοί- και ολόκληρη η λιπώδης ανάπτυξη περιέχεται σε έναν ινώδη σάκο που ονομάζεται κάψουλα.
Τα περισσότερα λιπώματα υπάρχουν χωρίς κανένα σύμπτωμα. Μια μαλακή, ογκώδης περιοχή, συνήθως λιγότερο από 3 cm πλάτος, μπορεί να γίνει αισθητή ή ορατή στην επιφάνεια ή κάτω από το δέρμα. Συχνά είναι αργή στην ανάπτυξη και μπορεί να μετακινηθεί ελαφρώς κάτω από το δέρμα.
Ένα λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα σας και στα περισσότερα όργανα. Περίπου το 5% των ατόμων με λιπώματα έχουν πολλαπλά λιπώματα.
Τα περισσότερα λιπώματα εμφανίζονται στις ακόλουθες περιοχές:
- Πόδια (ειδικά οι μηροί)
- Οπίσθια
- Χέρια
- Ώμοι
- Άνω μέρος της πλάτης
- Κεφάλι και λαιμός
Τα λιπώματα τείνουν να παραμένουν στο ίδιο μέγεθος και γενικά δεν είναι επώδυνα. Ωστόσο, μπορούν να πιέσουν μια κοντινή δομή, όπως ένα νεύρο ή ένα αιμοφόρο αγγείο, το οποίο με την σειρά του μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή.
Λίπωμα: Αιτίες
Η ακριβής αιτία των λιπωμάτων δεν είναι γνωστή ή κατανοητή. Δεν υπάρχει οριστική απόδειξη ότι κάποιες χημικές ουσίες ή η έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσουν λίπωμα. Ορισμένοι τύποι μπορεί να είναι γενετικοί (κληρονομικότητα), αλλά το φύλο και η εθνική προέλευση δεν φαίνεται να είναι παράγοντες. Ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν γενικούς παράγοντες κινδύνου για να κατανοήσουν καλύτερα ποιος μπορεί να αναπτύξει λίπωμα.
Λίπωμα: Παράγοντες κινδύνου
Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει λίπωμα. Εμφανίζεται συνήθως όταν κάποιος έχει ενηλικιωθεί, ιδιαίτερα μεταξύ 40-60 ετών.
Ένα λίπωμα μπορεί να αναπτυχθεί μετά από σωματικό τραύμα σε μια περιοχή. Άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου είναι:
- Διαταραχή χρήσης αλκοόλ
- Ηπατική νόσος
- Δυσανεξία στη γλυκόζη, μια κατάσταση που προκαλείται από υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο στο αίμα)
- Παχυσαρκία
Λίπωμα: Θεραπεία
Τα λιπώματα συχνά δεν απαιτούν θεραπεία. Είναι καλοήθεις όγκοι που δεν εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές του σώματος, ούτε εισέρχονται σε κοντινούς ιστούς.
Εάν δεν ακολουθήσετε θεραπεία, είναι σώφρον να παρακολουθείτε τον όγκο σας για τυχόν αλλαγές και να ζητάτε από τον γιατρό σας να τον επανεξετάζει τακτικά.
Εκείνος μπορεί να σας προτείνει θεραπεία εάν το λίπωμα αυξάνεται γρήγορα ή προκαλεί πόνο. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να το περιποιηθείτε για αισθητικούς λόγους. Τα λιπώματα αντιμετωπίζονται συνήθως από δερματολόγο, γενικό χειρουργό ή πλαστικό χειρουργό.
Οι πιο κοινές επιλογές θεραπείας για τα λιπώματα είναι:
- Εκτομή: Χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του όγκου και του γύρω σάκου (κάψουλα). Η εκτομή είναι η πιο κοινή θεραπεία και ο μόνος τρόπος για την αφαίρεση ολόκληρου του λιπώματος.
- Λιποαναρρόφηση: Αφαίρεση των περισσότερων λιποκυττάρων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση μεγάλων λιπωμάτων.
- Ένεση κορτικοστεροειδούς: Εισαγωγή κορτικοστεροειδούς (αντιφλεγμονώδες φάρμακο) στον όγκο με βελόνα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του μεγέθους του λιπώματος, ειδικά αν έχει πλάτος μικρότερο από 2 cm. Οι ενέσεις σπάνια εξαλείφουν ένα λίπωμα.
Η αφαίρεση ολόκληρης της κάψουλας μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης. Αυτό είναι ευκολότερο για τα υποδόρια λιπώματα (ακριβώς κάτω από το δέρμα) επειδή συνήθως δεν είναι προσκολλημένα στον συνδετικό ιστό.
Εάν σκέφτεστε την αφαίρεση λιπώματος, ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της διαδικασίας, τον αναμενόμενο χρόνο αποκατάστασης και παρόμοια άλλα περιστατικά που έχουν αντιμετωπίσει.
Ένα λίπωμα θεωρείται γενικά “θεραπευμένο” αφού αφαιρεθεί πλήρως. Τότε, μάλλον δεν θα επιστρέψει.
Πηγή: https://www.health.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν είναι όλα τα εξογκώματα καρκίνος του μαστού: Πότε είναι καλοήθης νόσος του μαστού
Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: Συμπτώματα, αίτια και επιπλοκές
Όγκοι στο ήπαρ: Τι συμπτώματα και θεραπεία υπάρχει για καρκινικούς και καλοήθεις όγκους
φωτό: iStock