Μελέτη, που διεξήχθη στο Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, απέδειξε πως τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση μακράς Covid (long COVID).
Το μονοπάτι της σεροτονίνης, είναι το «κλειδί». Και η έρευνα θα μπορούσε να δείξει το δρόμο προς πιθανές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που ενισχύουν τη σεροτονίνη.
Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι η βιολογική οδός της σεροτονίνης, που περιγράφεται στα ευρήματά τους θα μπορούσε να ενοποιήσει πολλές από τις επικρατούσες θεωρίες για το τι προκαλεί την long Covid: παραμένοντα υπολείμματα του ιού, φλεγμονή, αυξημένη πήξη του αίματος και δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Ο Christoph Thaiss, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Όλες αυτές οι διαφορετικές υποθέσεις μπορεί να συνδέονται μέσω της οδού της σεροτονίνης».
Τι έδειξε η μελέτη
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το αίμα 58 ασθενών με long COVID που είχαν συμπτώματα από 3 έως 22 μήνες μετά τη μόλυνση. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα αποτελέσματα με το αίμα 30 ατόμων που δεν είχαν συμπτώματα μετά την COVID και στη συνέχεια, με 60 άτομα που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια μόλυνσης.
Τα επίπεδα της σεροτονίνης αποδείχθηκε ότι υπέστησαν αλλαγές αμέσως μετά τη μόλυνση, δήλωσε ο Maayan Levy, PhD., επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής Μικροβιολογίας στο Perelman School of Medicine.
Μάλιστα, η σεροτονίνη είναι το μόνο «σημαντικό μόριο που στα άτομα με long COVID δεν επανήλθε στα προ της μόλυνσης επίπεδα», σημείωσε ο ίδιος.
Συνδυάζοντας τα ευρήματα αυτά, με προηγούμενες έρευνες που έχουν γίνει σε ποντίκια, οι ερευνητές εντόπισαν ένα “μονοπάτι” που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από κάποιες παρόμοιες περιπτώσεις.
Η μελέτη, ωστόσο, έγινε σε μικρό δείγμα κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματά της χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.
Πηγή: webmd.com