Τα άτομα που παλεύουν με χρόνια δυσκοιλιότητα θα έχουν μια νέα μη φαρμακευτική επιλογή για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.
Είναι μια πρώτη στο είδος της κάψουλα που έχει το μέγεθος ενός κανονικού χαπιού, αλλά αντί να απελευθερώνει φάρμακο μετά την κατάποση, δονείται για να διεγείρει το παχύ έντερο.
Οι κάψουλες, που ονομάζονται Vibrant, πήραν έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον Αύγουστο, αλλά μόλις τώρα έγιναν διαθέσιμες για συνταγογράφηση από τους γιατρούς.
Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται το να έχει ένα άτομο λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα.
Η ιδέα πίσω από τη θεραπεία είναι ότι ένα δονούμενο χάπι θα λαμβάνεται κάθε μέρα πριν τον ύπνο. Στη συνέχεια θα διανύει την ίδια διαδρομή μαζί με το φαγητό, μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου, φτάνοντας τελικά στο παχύ έντερο περίπου 14 ώρες αργότερα. Εκεί ξεκινάει πραγματικά να λειτουργεί.
Τα χάπια διεγείρουν εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα στο έντερο που ονομάζονται μηχανοαισθητικά (mechanosensory). Αυτά βοηθούν στην ενεργοποίηση των συσπάσεων που βοηθούν στη συμπίεση της τροφής μέσω του εντέρου.
“Δημιουργούνται μικροί κραδασμοί ανά 3 δευτερόλεπτα και διαρκούν για άλλο τόσο”, είπε η Cathy Collis, εμπορική διευθύντρια της Vibrant Gastro, η οποία εδρεύει στο Ισραήλ αλλά έχει γραφεία στις ΗΠΑ.
Πριν από τη χρήση, κάθε χάπι ενεργοποιείται σε μια μικρή εξωτερική βάση. Αφότου την καταπιεί ο ασθενής, παραμένει ενεργό για περίπου δύο ώρες, σταματάει πλήρως για περίπου έξι ώρες και στη συνέχεια ενεργοποιείται ξανά για άλλες δύο ώρες. Τελικά, αφότου έχει κάνει τη δουλειά του, το σώμα το αποβάλλει φυσιολογικά.
Το χάπι που δονείται δεν είναι θεραπεία. Είναι σχεδιασμένο ώστε να λαμβάνεται καθημερινά, με τον ίδιο τρόπο που θα παίρνατε άλλες συντηρητικές θεραπείες.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το δονούμενο χάπι είναι κατασκευασμένο από υλικό ιατρικής ποιότητας που χρησιμοποιείται επίσης για τα χάπια-κάμερες που χρησιμοποιούν οι γαστρεντερολόγοι τα τελευταία 15 χρόνια.
Για να λάβει άδεια από τον FDA, το Vibrant έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρχαν τοξικά υλικά και ότι μπορούσε να αντέξει, για παράδειγμα, τη δύναμη ενός δαγκώματος σε περίπτωση που κάποιος τα δαγκώσει κατά λάθος.
Η εταιρεία έπρεπε επίσης να αποδείξει ότι οι κάψουλες δεν ενέχουν ορισμένους κινδύνους, όπως πρόκληση λοιμώξεων, ερεθισμό ιστών, παρεμβολές σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, κόλλημα ή παύση λειτουργίας. Όπως οι φακοί επαφής και οι σύριγγες, ο FDA θεωρεί ότι είναι ιατρικές συσκευές κατηγορίας 2, πράγμα που σημαίνει ότι ενέχουν ενδιάμεσο κίνδυνο βλάβης για τον χρήστη.
Μόλις το δονούμενο χάπι περάσει στην αποχέτευση, κοσκινίζεται από άλλα λύματα και μεταφέρεται σε χώρο υγειονομικής ταφής ως μη λιπασματοποιήσιμο υλικό.
Δυσκοιλιότητα: Το χάπι που δονείται έχει λιγότερες παρενέργειες
Σε μια μικρή κλινική δοκιμή, 349 άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:
- 200 που έπαιρναν το χάπι που δονείται κάθε μέρα για δύο μήνες και
- 149 που έπαιρναν ένα όμοιο χάπι που δεν προκαλούσε καμία δόνηση
Διαπιστώθηκαν τα εξής:
- Εκείνοι που πήραν το χάπι που δονείται ανέφεραν ότι πήγαιναν εν τέλει πιο συχνά στην τουαλέτα και ότι άδειαζαν το έντερό τους πιο καλά σε σύγκριση με εκείνους έπαιρναν το εικονικό χάπι.
- Περίπου το 40% εκείνων που έπαιρναν το Vibrant ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον μία επιπλέον κίνηση του εντέρου την εβδομάδα, σε σύγκριση με περίπου 23% της ομάδας του εικονικού χαπιού. Ανέφεραν επίσης πιο μαλακά κόπρανα και λιγότερο φούσκωμα.
- Το ποσοστό των ασθενών που ανέφερε δύο ή περισσότερες επιπλέον κενώσεις κάθε εβδομάδα ήταν 23% στην ομάδα που έπαιρνε το χάπι που δονείται και περίπου 12% στην ομάδα που έπαιρνε εικονικό χάπι.
Οι περισσότεροι είπαν ότι δεν μπορούσαν καν να νιώσουν το χάπι να δονείται μέσα τους, αλλά κάποιοι το ένιωθαν.
“Μια μειοψηφία μπορούσε να το νιώσει”, είπε ο δρ. Eamonn Quigley, επικεφαλής γαστρεντερολογίας στο Houston Methodist Hospital. Ο δρ. Quigley βοήθησε στο πείραμα, αλλά δεν έχει κανένα οικονομικό μερίδιο στην εταιρεία. “Κανένας τους δεν ένιωσε ότι ήταν κάτι άβολο. Και κανένας τους δεν σταμάτησε να το παίρνει εξαιτίας αυτού”.
Λέει ότι δεν μπορεί να συγκρίνει άμεσα την αποτελεσματικότητα των χαπιών Vibrant με άλλα είδη θεραπειών, επειδή δεν δοκιμάστηκαν κατ’ αντιπαραβολή στην μελέτη. Αλλά λέει ότι ο βαθμός ανακούφισης με το χάπι που δονείται φαίνεται να είναι παρόμοιος με τον τρόπο με τον οποίο επέδρασαν τα κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα στις κλινικές δοκιμές τους.
Χωρίς παρενέργειες
Συγκεκριμένα, τα άτομα που έλαβαν τα χάπια Vibrant δεν ανέφεραν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως εντερικές αποφράξεις. Αναφέρθηκαν περισσότερες πεπτικές παρενέργειες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου από ό,τι στην ομάδα Vibrant: 9,4% έναντι 6,5%, αντίστοιχα. Δύο άτομα που πήραν το χάπι που δονείται ανέφεραν διάρροια, αλλά δεν ήταν συχνό φαινόμενο.
“Μία από τις σημαντικές παρενέργειες που δεν έχει το χάπι Vibrant είναι η διάρροια. Πολλά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε διάρροια”, σημείωσε ο δρ. Quigley.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα λειτουργούν στο λεπτό έντερο, όπου απελευθερώνουν περισσότερα υγρά και εκκρίσεις στην πέψη των τροφίμων.
Ο δρ. Satish Rao, πρόεδρος γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Augusta, λέει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα λειτουργούν, αλλά στοχεύουν σε διαφορετική περιοχή από το δονούμενο χάπι. “Αν το σκεφτείτε απλώς από μια μηχανική οπτική, τα κοινά φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα δραστηριοποιούνται λίγο μακριά από το σημείο που βρίσκεται το πρόβλημα, αλλά βοηθούν στην λύση του”, είπε ο δρ. Rao, ο οποίος επίσης συνέβαλε στην δοκιμή.
Αντίθετα, το χάπι που δονείται λειτουργεί απευθείας στο παχύ έντερο, το οποίο είναι η πηγή του προβλήματος, λέει.
Το χάπι που δονείται πετυχαίνει διέγερση του εντέρου χωρίς φάρμακα
Το χάπι που δονείται έχει προγραμματιστεί να λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο και είναι εξουσιοδοτημένο από τον FDA μόνο για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας σε ενήλικες που δεν βρίσκουν λύση ή που δεν μπορούν να ανεχθούν τις παρενέργειες από τα κοινά φάρμακα για τη χρόνια δυσκοιλιότητα.
Προσοχή:
- Τα άτομα που έχουν πρόβλημα στην κατάποση ή που έχουν παράλυση του στομάχου τους (γαστροπάρεση) δεν πρέπει να παίρνουν το χάπι που δονείται, είπε ο δρ. Collis.
- Δεν είναι επίσης καλή ιδέα για άτομα που έχουν ιστορικό εντερικής απόφραξης.
Αλλά ο δρ. Rao πιστεύει ότι με περισσότερη μελέτη και ρύθμιση, οι ειδικοί μπορεί να είναι σε θέση να επαναπρογραμματίσουν το δονούμενο χάπι ώστε να ενεργοποιείται ταχύτερα, ίσως στο στομάχι, για να βοηθήσουν τα άτομα με γαστροπάρεση.
Πιστεύει ότι μπορεί επίσης να είναι εφικτό στο μέλλον να εξατομικεύσουμε τον προγραμματισμό του χαπιού για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των μεμονωμένων ασθενών.
Πηγή: https://edition.cnn.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί η δίαιτα κέτο προκαλεί δυσκοιλιότητα και τι λύση υπάρχει
Δυσκοιλιότητα: 6 μεγάλα λάθη που… δεν θέλετε να κάνετε
Οι 5 ασθένειες που σχετίζονται με τη χρόνια δυσκοιλιότητα
φωτό: iStock