Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων, εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά βίας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-σουηδική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.
Η έρευνα, που έγινε σε βάθος οκταετίας, δείχνει ότι κατά τις περιόδους που οι ασθενείς παίρνουν τους β-αποκλειστές, εμφανίζουν μειωμένη τάση για εγκληματική βία, σε σύγκριση με τις περιόδους που δεν παίρνουν αυτά τα φάρμακα.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, τότε τα εν λόγω φάρμακα μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθούν για τη διαχείριση της επιθετικότητας στα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα.
Οι β-αναστολείς χρησιμοποιούνται σήμερα κατά της υπέρτασης, της στηθάγχης, των οξέων καρδιαγγειακών περιστατικών, της καρδιακής ανεπάρκειας, της καρδιακής αρρυθμίας, της ημικρανίας, των συμπτωμάτων υποθυρεοειδισμού, του γλαυκώματος κ.α.
Επίσης συχνά χρησιμοποιούνται κατά του άγχους, ενώ έχουν προταθεί και κατά της κλινικής (μείζονος) κατάθλιψης. Επίσης έχουν συνδεθεί με πιθανώς αυξημένο κίνδυνο για αυτοκτονική συμπεριφορά (αν και τα σχετικά στοιχεία δεν είναι επιβεβαιωμένα).
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον καθηγητή εγκληματολογικής ψυχιατρικής Σίνα Φεϊζέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους χρήστες β-αποκλειστών, συγκρίνοντας την ψυχική υγεία και συμπεριφορά τους την περίοδο που έπαιρναν τα φάρμακα με τις περιόδους που δεν τα έπαιρναν.
Διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία με β-αποκλειστές σχετιζόταν με 13% μικρότερο κίνδυνο καταδίκης για βίαιο έγκλημα, 8% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω ψυχιατρικής διαταραχής και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα για αυτοκτονική συμπεριφορά.
Αναμένονται μεγαλύτερες ελεγχόμενες και τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες πάνω στη σχέση β-αποκλειστών και βίας/επιθετικότητας.
«Σε μια μελέτη από τον πραγματικό κόσμο που αφορούσε 1,4 εκατομμύρια άτομα, οι βήτα αποκλειστές σχετίζονταν με μειωμένες κατηγορίες για εγκληματική βία ιδίως στα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές. Ο αναπροσανατολισμός της χρήσης αυτών των φαρμάκων για τη διαχείριση της επιθετικότητας και της βίας μπορεί να βελτιώσει την έκβαση των ασθενών», δήλωσε ο δρ Φεϊζέλ.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
φωτό: iStock