Iatropedia

Μαγιορκίνης: Πόσο καιρό θα διαρκέσει η καλοκαιρινή έξαρση της Covid-19

woman with protective face mask on the ferry

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης υποστηρίζει ότι η έξαρση που παρουσιάζει η νόσος του Covid-19 στην χώρα μας τον τελευταίο καιρό, θα τελειώσει σύντομα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, επιβεβαίωσε την εμφάνιση του νέου στελέχους FLiRT της Covid-19 στη χώρα μας, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα. «Το στέλεχος αυτό έχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας με άλλα γνωστά στελέχη, καθιστώντας το πιο ικανό να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν προηγούμενες νόσοι ή εμβολιασμοί», εξηγεί ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, ιδιαίτερα κατά της βαριάς νόσησης, γι’αυτό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν χαμηλές. «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια που κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, αν και δεν έχουν πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των νέων μεταλλάξεων, ενισχύουν την ανοσία», σημείωσε.

Παρά την αύξηση στις νοσηλείες και τις εισαγωγές στις απλές κλίνες, οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με την πανδημική περίοδο, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Ο καθηγητής υπενθύμισε επίσης ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και η έγκαιρη διεξαγωγή τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων. «Η αρχική θεραπεία εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών», τόνισε.

Τέλος, ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έξαρση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς το τέλος Ιουλίου, αφού η έξαρση κρατάει συνήθως 1 με 2 μήνες.

Δείτε όσα είπε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης:


Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης την περασμένη εβδομάδα στο iatropedia.gr, τα κρούσματα είναι σε επίπεδα αντίστοιχα με την εποχή της πανδημίας. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 300.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν μόλις 182 άτομα.

Φωτογραφία iStock