Μαστογραφία: Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται πριν από τα 40

  • Γιάννα Σουλάκη
μαστογραφία
Μεγάλη ερευνητική μελέτη απέδειξε πρόσφατα ότι η μαστογραφία σε γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο και κατ’ επέκταση να συμβάλει στη μείωση των θανάτων.

Κι ενώ οι κατευθυντήριες οδηγίες κάθε χώρας, ως προς τις ενδεδειγμένες ηλικίες στις οποίες θα πρέπει να πραγματοποιείται η μαστογραφία ποικίλουν (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο: από 47-50 ετών, ανά τρία χρόνια, Ελλάδα: από 40 ετών, κάθε χρόνο), σε γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό, η γενική οδηγία παγκοσμίως είναι να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία, 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία κατά την οποία το άτομο στην οικογένεια τους ανέπτυξε καρκίνο.

Πιο δύσκολη πρόγνωση έχει ο καρκίνος του μαστού σε μικρότερη ηλικία

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού -με τα σημερινά δεδομένα- αυξάνεται με την ηλικία. Ομως, η διάγνωση της νόσου σε νεαρότερες ηλικίες συνδέεται με πιο δύσκολη αντιμετώπιση και αυξημένα ποσοστά θνητότητας. Σύμφωνα με επίσημες μελέτες, στο 5% των καρκίνων του μαστού που εμφανίζονται σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου και θνητότητας, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι γυναίκες κάτω από την ηλικία των 40 ετών, επίσης, είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού – που είναι ο πιο επιθετικός υποτύπος της νόσου, με σχετικό χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης και μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής.

Η κλινική πράξη αποτυπώνει αύξηση περιστατικών σε μικρότερες ηλικίες

Σύμφωνα με ορισμένους γιατρούς πάντως, ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού ολοένα και μειώνεται. Κι ενώ αυτό δεν έχει αποτυπωθεί προς το παρόν σε επίσημες μελέτες, η καθημερινή κλινική πράξη και η στατιστική καταγραφή των κλινικών περιστατικών το αποδεικνύει, λέει ο ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού Πέτρος Μαλακάσης, ο οποίος είναι μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε) και Διευθυντής του Απεικονιστικού Τμήματος Μαστού και Οστικής Πυκνότητας της Ευρωκλινικής Αθηνών.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Μαλακάσης, «Από τα περιστατικά που προσέρχονται για απεικονιστικό έλεγχο και υπάρχει ήδη κάποιο ψηλαφητό εύρημα με τη διάγνωση να είναι επιβαρυντική για κακοήθεια, θα έλεγα πως σε αυξημένο ποσοστό αφορά πλέον γυναίκες μικρότερες των 45 ετών, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το πότε πρέπει να αρχίσει μια γυναίκα να ελέγχεται προληπτικά με μαστογραφία και όποια άλλη εξέταση χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει έγκαιρα τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού».

Η προληπτική μαστογραφική «διερεύνηση» σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα και ιστορικό πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 40 ετών και άνω, ενώ η μαστογραφία αναφοράς ή ο υπέρηχος θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών. Κυρίως αν η γυναίκα διαθέτει πυκνούς μαστούς. Τι γίνεται, όμως, με τις μικρότερες ηλικίες;

« Η κλινική μου καθημερινότητα», συνεχίζει ο κ. Μαλακάσης, «περιλαμβάνει αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός να διαπιστώνεται κακοήθεια σε ηλικίες που μέχρι πρότινος δεν ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου κι αυτό θα πρέπει να προβληματίσει γενικά τη ιατρική κοινότητα σε διεθνές επίπεδο, για τον επαναπροσδιορισμό των ηλικιών που ο προληπτικός έλεγχος κρίνεται επιβεβλημένος, αν σκεφθεί κανείς ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν τη μαστογραφία στην ηλικία των 50 ετών».

Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, εξαιτίας γονιδιακής επιβάρυνσης ή οικογενειακού ιστορικού, καλό θα ήταν να συμβουλευθούν εγκαίρως τον γιατρό τους.

Πηγή