Iatropedia

Μάθετε τι έχετε από τα…ούρα σας!

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στο χρώμα των ούρων μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σας. Τα ούρα σας μπορεί να αποκαλύψουν τι έχετε φάει, πόσο έχετε πιει και τι ασθένειες μπορεί να έχετε. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι δείχνει το χρώμα των ούρων για την υγεία μας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τα ούρα είναι ένα υδατικό διάλυμα οργανικών και ανόργανων ουσιών, άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού ή προϊόντων της διατροφής.

Η ανάλυση των ούρων αποτελεί μία από τις αρχικές μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι γιατροί προκειμένου να διαπιστώσουν πιθανές ασθένειες. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές από τις ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα, όπως η περίσσεια πρωτεΐνης και γλυκόζης (σάκχαρο) καταλήγουν τελικά στα ούρα.

Ήδη από τον 17ο αιώνα οι γιατροί είχαν ανακαλύψει πως τα ούρα των διαβητικών είχαν γλυκιά γεύση, γεγονός που τους βοηθούσε στη διάγνωση της νόσου.

Η αλλαγή στο χρώμα θα μπορούσε να είναι κάτι ακίνδυνο ή να είναι σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης.

Κίτρινο

Φυσιολογικά το χρώμα των ούρων ποικίλλει από ανοιχτό έως βαθύ κίτρινο. Αν είναι σκούρα πιθανά σημαίνει ότι δεν πίνετε πολύ νερό, ενώ αντίθετα τα ανοιχτόχρωμα συνήθως δείχνουν ότι πίνετε πολλά υγρά ή ότι παίρνετε διουρητικό.

Κόκκινο

Το κόκκινο χρώμα των ούρων μπορεί να ποικίλει από ένα απαλό ροζ μέχρι ένα πολύ σκούρο κόκκινο. Συνήθως υποδηλώνει αιματουρία (αίμα στα ούρα) που μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχο κύστη και ουρήθρα.

Ο κατάλογος με τα πιθανά αίτια είναι μακρύς και περιλαμβάνει πέτρες στα νεφρά, σπειραματονεφρίτιδα, κυστίτιδα, καρκίνος της ουροδόχου κύστεως και στους άντρες προστατίτιδα, καλοήθης υπερπλασία και καρκίνος του προστάτη.

Αλλά αίτια, εκτός του ουροποιητικού, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και ορισμένα φάρμακα μπορεί να ευθύνονται για την πρόκληση αιματουρίας.

Το κόκκινο χρώμα δεν υποδηλώνει απαραίτητα την παρουσία αίματος και μία απλή εξέταση μπορεί να το εξακριβώσει. Για παράδειγμα η μυοσφαιρίνη που βρίσκεται στα μυϊκά κύτταρα μπορεί να χρωματίσει τα ούρα κόκκινα μετά από βλάβη των μυών όπως π.χ. η ραβδομυόλυση. Ένα σπάνιο σύνολο καταστάσεων που είναι γνωστές ως πορφυρίες μπορεί επίσης να κάνουν τα ούρα κόκκινα. Τέλος ορισμένες τροφές όπως τα παντζάρια μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Καφέ

Το καφέ χρώμα των ούρων συνήθως οφείλεται στην παρουσία χολερυθρίνης, η οποία μπορεί να εμφανιστεί από διάφορα αίτια όπως ηπατίτιδα, κίρρωση ήπατος και οτιδήποτε προκαλεί απόφραξη του χοληδόχου πόρου (πέτρες, όγκος, κύστη κτλ.).

Η αιμολυτική αναιμία που χαρακτηρίζεται από αυξημένη καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων παράγει επίσης ένα πλεόνασμα χολερυθρίνης, το οποίο εμφανίζεται στα ούρα. Το καφέ χρώμα μπορεί να οφείλεται στην παρουσία μελανίνης στα ούρα, όπως συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις σε ασθενείς με μελάνωμα.

Πορτοκαλί

Αρκετά φάρμακα μπορεί να κάνουν τα ούρα πορτοκαλί, όπως αυτά για τη θεραπεία της φυματίωσης, οι υψηλές δόσεις ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) καθώς επίσης και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καρότων.

Γαλακτώδες λευκό

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να κάνουν τα ούρα να έχουν ένα λευκό γαλακτώδες χρώμα, λόγω της πληθώρας των λευκών αιμοσφαιρίων. Ίδιο χρώμα μπορεί να προκύψει από την παρουσία λιποπρωτεϊνών π.χ. στο νεφρωσικό σύνδρομο,ή λέμφου π.χ. λόγω επικοινωνίας λεφικού-ουροποιητικού συστήματος.

Τέλος, οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος που ανιχνεύονται στα ούρα μπορεί να δώσουν μία τέτοια όψη και χροιά.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!

Πόνος στην κοιλιά: Πότε να ανησυχήσω;

Μήπως ο υπολογιστής σας αρρωσταίνει;

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;