Μάθιου Πέρι: Τι ρόλο έπαιξε η κεταμίνη στον θάνατό του – Πέντε συλλήψεις
Πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για τον θάνατο του ηθοποιού Μάθιου Πέρι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τζακούζι του σπιτιού του τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο 54χρονος πρωταγωνιστής της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Τα φιλαράκια» πάλευε επί δεκαετίες με τους εθισμούς του. Αν και έλεγε πως τους είχε ξεπεράσει, τον τελευταίο καιρό ως φαίνεται είχε εθιστεί στην κεταμίνη.
Όταν βρέθηκε νεκρός, η αρχική εντύπωση ήταν πως είχε πνιγεί κατά λάθος. Η νεκροψία, όμως, έδειξε πως είχε στο αίμα του πολύ υψηλές δόσεις κεταμίνης. Ο ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα πως πέθανε από τις «οξείες επιδράσεις» της ουσίας.
Ο ιατροδικαστής γράφει πως στον θάνατό του συνέβαλλαν επίσης η στεφανιαία νόσος από την οποία έπασχε και το ότι είχε πάρει και βουπρενορφίνη. Το φάρμακο αυτό χορηγείται για τη θεραπεία του εθισμού στα οπιοειδή.
Ωστόσο το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η κεταμίνη αναισθητοποίησε τον Πέρι, με συνέπεια να πνιγεί. Τώρα, ο προσωπικός βοηθός του, δύο γιατροί και δύο γνωστοί του κατηγορούνται για τον ρόλο που έπαιξαν στην προμήθεια ή τη χορήγησή της.
Τι είναι η κεταμίνη
Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό που χρησιμοποιείται στην Ιατρική και την Κτηνιατρική. Χρησιμοποιείται επίσης ως ναρκωτική ουσία με διάφορες ονομασίες, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι Special K.
Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ, ασκεί παραισθησιογόνο δράση. Είναι μία διασπαστική ουσία, σαν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά, αφού κάνει τους χρήστες του να αισθάνονται αποκομμένοι από τον πόνο και από το περιβάλλον τους, διαταράσσοντας την αντίληψη της όρασης και του ήχου.
Ποιες είναι οι εγκεκριμένες χρήσεις της
Ως φάρμακο χορηγείται σε ανθρώπους και ζώα για να προκαλεί βραχεία αναισθησία. Είναι επίσης εγκεκριμένη με τη μορφή ρινικού σπρέι για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής στα φάρμακα κατάθλιψης.
Σε τέτοια περίπτωση χορηγείται σε συνδυασμό με άλλο αντικαταθλιπτικό. Το ρινικό σπρέι έχει ταχεία δράση και έτσι βοηθεί τους ασθενείς με κατάθλιψη για λίγες εβδομάδες, έως ότου δράσει το άλλο αντικαταθλιπτικό που παίρνουν.
Η ουσία χρησιμοποιείται και εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, π.χ. για την αντιμετώπιση του σοβαρού πόνου.
Ο Πέρι είχε μιλήσει ανοιχτά για τους εθισμούς του, τόσο στην αυτοβιογραφία του, όσο και σε συνεντεύξεις. Για την κεταμίνη είχε πει πως κάνει εγχύσεις για να καταπραΰνει την κατάθλιψή του και τους σωματικούς πόνους που είχε.
Η τελευταία γνωστή θεραπευτική έγχυση που είχε κάνει ήταν 1,5 εβδομάδα πριν από τον θάνατό του. Είναι όμως αδύνατον αυτή η έγχυση να έπαιξε ρόλο. Και αυτό, διότι ο χρόνος ημίσειας ζωής της κεταμίνης είναι 3-4 ώρες ή λιγότερο, έγραψε ο ιατροδικαστής.
Διαβάστε ακόμα Μάθιου Πέρι: Τι είχε πει για την μάχη του με το αλκοόλ και τα οπιοειδή
Επιπλέον, η δόση που βρέθηκε στον οργανισμό του αντιστοιχεί σε αυτήν που χρησιμοποιείται για να γίνει γενική αναισθησία.
Κίνδυνος υπερδοσολογίας
Η κεταμίνη χορηγείται ως ναρκωτικό σε διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι ενέσιμη, υγρή για να προστίθεται σε ροφήματα ή σε σκόνη την οποία καπνίζουν, αναμιγνύουν σε ποτά κ.λπ.
Οι χρήστες την παίρνουν συχνά μαζί με άλλα ναρκωτικά, όπως το έκσταση ή η κοκαΐνη. Μπορεί επίσης να την προσθέσουν σε τσιγάρα μαριχουάνας.
Η επίδρασή της συνήθως διαρκεί 2 ώρες ή λιγότερο. Στη διάρκειά της οι χρήστες μπορεί να έχουν ναυτία, έμετο ή/και προβλήματα σκέψης και μνήμης. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει κινητικά προβλήματα, μούδιασμα στο σώμα και επιβράδυνση της αναπνοής. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.
Ο συνδυασμός με βουπρενορφίνη
Εκτός από κεταμίνη, ο Πέρι είχε στον οργανισμό του και βουπρενορφίνη. Όπως προαναφέρθηκε, η βουπρενορφίνη είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο για την θεραπεία της εξάρτησης στα οπιοειδή.
Η ταυτόχρονη λήψη των δύο φαρμάκων, είναι πολύ επικίνδυνη, γράφει το Fortune. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών όπως:
- Ζάλη
- Υπνηλία
- Σύγχυση
- Δυσκολίες στη συγκέντρωση
- Ακραία νάρκωση
- Αναπνευστική καταστολή
Οι ασθενείς που πρέπει να τα λαμβάνουν και τα δύο, πρέπει να αποφεύγουν τις δραστηριότητες που απαιτούν πνευματική εγρήγορση, όπως:
- Η οδήγηση
- Ο χειρισμός επικίνδυνων μηχανημάτων
- Άλλες δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες
Αυτό ισχύει έως ότου τουλάχιστον αντιληφθούν πώς τους επηρεάζει ο συνδυασμός.
Φωτογραφία: iStock