Iatropedia

Με 6 ώρες ύπνο τη μέρα χάνετε κιλά

Εάν δεν κοιμάστε πολύ και έχετε και τα παραπανίσια κιλάκια σας, τότε ξεκινήστε να κοιμάστε περισσότερο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας ορμόνης, που ελέγχει το αίσθημα του κορεσμού, ενώ παράλληλα ενισχύει μια άλλη ορμόνη που ανοίγει την όρεξη.

Γάλλοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Λιόν, παρουσίασαν την έρευνα τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, και σύμφωνα με αυτή, ένας άνθρωπος που κοιμάται λίγο, μπορεί να νιώσει πιο έντονο κατά 25% το αίσθημα της πείνας και έτσι να καταναλώσει 350 έως 500 περισσότερες θερμίδες τη μέρα, ακριβώς δηλαδή τις θερμίδες που θα έπαιρνε εάν έτρωγε ένα πλήρες τσίζμπεργκερ. Η επίπτωση της έλλειψης ύπνου στην όρεξη είναι πιο έντονες στα παιδιά και τους νέους ενήλικες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, παρόλο που θα περίμενε κανείς πως ο ανεπαρκής ύπνος θα συνεπαγόταν την κατανάλωση από τον οργανισμό περισσότερων θερμίδων και συνεπώς την απώλεια βάρους, τελικά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ο οργανισμός ζητά περισσότερο φαγητό και προσθέτει θερμίδες, άρα και παραπάνω κιλά. Οι Γάλλοι επιστήμονες συστήνουν περισσότερο ύπνο, τουλάχιστον πάνω από έξι ώρες το βράδυ και, κατά προτίμηση επτά έως οκτώ.

Μία δεύτερη γερμανική έρευνα, με επικεφαλής τον βιολόγο Τιλ Ρένεμπεργκ του πανεπιστημίου του Μονάχου, δείχνει ότι έχουμε κάθε λόγο να μισούμε το ξυπνητήρι! Η μελέτη συμπέρανε ότι, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό ρυθμό του οργανισμού, οι συνεχείς διακοπές του ύπνου πιο νωρίς από αυτό που έχει ανάγκη ο άνθρωπος, οδηγούν τελικά σε αύξηση του βάρους.

Το φαινόμενο σχετίζεται με το λεγόμενο «κοινωνικό τζετ-λαγκ», δηλαδή τον βαθμό στον οποίο ο φυσιολογικός ρυθμός ύπνου ενός ανθρώπου δεν συγχρονίζεται με το κοινωνικό πρόγραμμά του (σχολείο, εργασία κλπ). Όταν κανείς, όπως συνήθως συμβαίνει, ξυπνάει πιο αργά τα Σαββατοκύριακα, αλλά τις καθημερινές επανέρχεται στην «τρομοκρατία του ξυπνητηριού», τότε, κατά τους ερευνητές, ο οργανισμός του αισθάνεται να βιώνει διαδοχικά διαφορετικές χρονικές ζώνες.

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς βάζει κανείς το ξυπνητήρι του και άρα όσο περισσότερο πάει κόντρα στο φυσικό βιολογικό ρυθμό ύπνου- ξύπνιου, τόσο πιθανότερο είναι να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ και καφέ και ακόμα να παχύνει. Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις του κοινωνικού τζετ-λαγκ σε ανθρώπους ηλικίας 16 έως 65 ετών και έδειξαν ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο να βάλει κανείς πρόσθετα κιλά, ιδίως αν είναι ήδη υπέρβαρος. Όσοι έχουν κανονικό βάρος, κινδυνεύουν λιγότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το ροχαλητό στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

Αυπνίες: τι μπορούμε να κάνουμε όταν ο Μορφέας δεν μας χαιδεύει τα μάτια

10 άχρηστες αλλά τόσο χρήσιμες συμβουλές

λίγος ύπνος: εγκεφαλικό – πολύς ύπνος: στεφανιαία νόσος

η νυχτερινή εργασία ανεβάζει το ζάχαρο